Ams görÖstergötland till pilotlän

Arbetsmarknads-styrelsen (Ams) och länsarbetsnämnden satsar närmare tio miljoner kronor för att få bukt med arbetslösheten i Östergötland.Målet är att hitta nya sätt för drabb-ade kommuner att möta kriser i samband med att företag läggs ner eller flyttar.

Rimforsa2002-04-10 05:12

-- Östergötland blir pilotlän under ett par års tid för att sedan bli stilbildande i riket när det gäller metoder och samarbetsformer mellan inblandade på arbetsmarknaden, sa Ams generaldirektör Anders L Johansson när han besökte företaget Rimaster i Rimforsa på tisdagseftermiddagen.

Stänka över

Ams bidrar inledningsvis med 3,5 miljoner kronor och länsarbetsnämnden står för 1,5 miljoner kronor.

Pengarna är i huvudsak avsatta för insatser mot arbetslösheten i Norr- köping, men med ytterligare fem miljoner kronor från Ams ska det även stänka över på resten av länet.

Siktet är i första hand inställt på utbildning för dem som förlorar sina arbeten.

-- Och då handlar det om kompetens- och utbildningsinsatser för att in- dividen ska kunna gå vidare till ett nytt arbete.

Tufft i Motala

Enligt Anders L Johansson är utvecklingen på arbetsmarknaden i Östergötland god. Undantaget är Norrköping efter de senaste årens företagskriser med bland andra Ericsson och Whirlpool.

Men även i Motala och Åtvidaberg har många människor blivit uppsagda från sina arbeten i vinter. Senast på Sanmina-SCI respektive ISKU. Och på Rimaster i Rimforsa slits personalen sedan i höstas mellan hopp och förtvivlan, mellan jobb och varsel om uppsägning.

Anders L Johansson gav sin bild av de 69 000 varsel som lades i Sverige under förra året.

Som på 90-talet

-- Det är en varselnivå som går att jämföra med den vi hade i mitten av 90-talet. Skillnaden nu är att så gott som alla varsel är inom tillverkningsindust-rin. Hälften av dem är inom IT-sektorn och är resultatet av en gigantisk överetablering, inte av en lågkonjunktur.

-- Den andra hälften beror på att företag har flyttat utomlands, till exempel till Baltikum. Det är något som kommer att ske även i fortsättningen och det måste vi se öppet på för att kunna möta.

I framtiden

Den andra sidan av problemmyntet är de stora pensionsavgångar som väntar de närmaste åren med brist på arbetskraft som följd.

För att klara behoven krävs enligt Anders L Johansson stora insatser på utbildning för att klara glappet mellan de som söker jobb och den kompetens som krävs för de arbetstillfällen som blir lediga inom en snar framtid.

-- Annars går det åt pipsvängen. Den som tror att arbetskraftsinvandring är lösningen på pensions- avgångarna inser inte omfattningen av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om