Fördelarna är flera enligt arbetsgruppen:
n Möjligheterna att använda Godtemplargården för utställningar, musik och teater är goda.
n Byggnaden har traditionella värden. Biblioteket har funnits där tidigare.
n Biblioteket hamnar närmare skolan och eleverna slipper korsa Kalmarvägen.
n Parkeringsmöjligheterna är bra.
n Huset har både stora och små samlingslokaler samt en inbjudande entré.
n Den nuvarande visningen av biograffilm tryggas.
På minussidan noterar arbetsgruppen att det krävs stora investeringar. Dels om hela Godtemplargården ska göras tillgänglig för handikappade, dels för att genomföra en nödvändig utbyggnad om biblioteket ska få plats i bottenvåningen. Dessutom saknas en kommunal telelinje för datorer till ett framtida medborgarkontor och bibliotek.
En ytterligare nackdel är att byggnaden inte syns från torget, vilket kräver bättre skyltning för att turister och andra tillfälliga besökare ska hitta rätt.
Godtemplargården ägs av byggnadsföreningen Trofast. För exakt ett år sedan vände sig föreningen till Kinda kommun för att få akut ekonomiskt stöd.
Kommunstyrelsens arbetsutskott ville inte bevilja ett tillfälligt bidrag för att rädda situationen utan strävade i stället efter en långsiktig lösning. En arbetsgrupp tillsattes med representanter från skolan, kultur- och fritidsförvaltningen samt medborgarkontoret i Kisa. Gruppens uppdrag blev att se över användningen av lokalerna i Godtemplargården och att även utreda möjligheterna att placera folkbibliotek och medborgarkontor under samma tak.
Arbetsgruppens förslag och synpunkter behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på den 15 januari.