Brett samarbete för bredband

Länsstyrelsen har beviljat ytterligare 11,3 miljoner kronor till det så kallade Vökbyprojektet. Det innebär att utbyggnaden av bredband kan fortsätta i Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre.

Utbyggnaden av bredband i småkommunerna Kinda, Ydre, Vadstena Boxholm och Ödeshög fortsätter. Just nu pågår grävarbete vid Tävelstadsområdet i Rimforsa.

Utbyggnaden av bredband i småkommunerna Kinda, Ydre, Vadstena Boxholm och Ödeshög fortsätter. Just nu pågår grävarbete vid Tävelstadsområdet i Rimforsa.

Foto:

Rimforsa2003-06-06 06:03

-- Det är ett imponerade samarbete mellan kommunerna, sa landshövding Björn Eriksson när bidraget saluterades vid villaområdet Tävelstad i Rimforsa på torsdagen.

Strax bakom honom mullrade en grävmaskin som snabbt banade väg för fiberkabeln. En kabel som snabbt kan förmedla tv-sändningar, telefoni, radio, bilder och musik till kommuninvånare och näringsliv.

Närmast väntar en utbyggnad av sträckor för att koppla samman huvudorterna i kommunerna.

Corren väckte intresset

Men det krävs en insats i andra änden som privatpersoner och företag får ansvara för. Pia Toll är en av villaägarna på Tävelstadsområdet och hon arbetar hårt för att kvarteret ska kunna koppla in sig på bredband.

-- Jag såg en notis om projektet i Corren för ett år sedan och ringde till kommunens IT-avdelning.

Sedan gick det fort. Pia delade ut lappar om intresseanmälan till grannarna, kommunen höll ett informationsmöte i Rimforsa skola och plötsligt var hon ordförande i Tävelstad bredbandsförening.

-- Intresset från grannarna var enormt.

Hushållen får själva svara för grävningen fram till fiberkabeln.

Anslutningen kostar 2 995 kronor i engångsavgift. Det är hälften så dyrt som i Linköping och Mjölby. Sedan tillkommer månadskostnaden som är från 250 kronor och uppåt, beroende på vilken kapacitet som önskas.

Gemensamt grävjobb

Bredbandsföreningen i Tävelstad är ett lysande exempel på hur privatpersoner kan gå samman för att koppla in sig på fibernätet, säger Benny Dahl-qvist, projektör för Vökby.

Frågan är hur husägare som bor långt från fiberkabeln ska göra för att få tillgång till bredband.

-- Det gäller att försöka gå ihop i föreningar och byalag och eventuellt också med företag för att tillsammans klara av grävjobbet.

Struntar i rättvisan

Precis som vid Tävelstadvillorna står Vökbyprojektet för projektering, tillstånd och material.

Vökby har tidigare fått 18 miljoner kronor från länsstyrelsens bidragspung som rymmer 110 miljoner kronor. Björn Eriksson berättade att kritiska röster anser att projektet har fått orättvist mycket pengar.

-- Men vi struntar i om det är rättvist eller inte. Här gäller först till kvarn. . . och dessutom har de här småkommunerna gjort ett bra arbete. De visar att man vill göra något och det kan i sin tur innebära att vi får mer statliga pengar till länet.

Satsningen på bredband i Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre ska vara klar 2005. Då har cirka 40 mil fiberkabel lagts ner i myllan i sydvästra delen av Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om