- Det var högtidligt med de ljusa lokalerna, säger han och tänker på de fem klassrummen, skolköket med det utvalda porslinet och den minutiösa ordningen, lärarrummet med Carl Malmstens-möbler, slöjdsalen, expeditionen och biblioteket.
Och vattenklosetterna.
Året var 1953 och Kaj Dahlskog kommer till och med ihåg vilken dag som höstterminen startade.
- Det var den 25 augusti.
144 elever i årskurserna tre till sju klev in genom den stora entrén. Tidigare hade de gått i skola vid Kalmarvägen, i huset mellan sparbanken (nuvarande Träningshuset) och missionskyrkan.
Där lämnade de småskolan, utedassen och vedeldningen i kaminer som höll värmen i klassrummen (åtminstone hjälpligt) vintertid.
- Så länge vi inte glömde att hålla fyr. Det kunde hända ibland när vi var väldigt inne i en lektion, säger Siv Dahlskog.
Som småskollärare gjorde hon de lägsta klasserna sällskap när de flyttade till den nya skolan 1965.
Fram till omkring 1950 hade barnen runt Rimforsa varit hänvisade till små byskolor. I samband med bildandet av Norra Kinda kommun växte sig centraliseringstankarna starka, inte minst hos den statliga skolmyndigheten. Tankar fanns att bygga nya skolor i Rimforsa, Söderö och Björkfors. I Söderö fullföljdes dock aldrig planerna.
I den nya skolan i Rimforsa fanns plats för 150--200 elever och successivt avvecklades skolorna i Tignemåla, Långsbo, Gärdala och Tävelstad.
Men även om mycket var modernt fanns det ingen gymnastiksal.
- Vi fick hålla till bland sågspånen i slöjdsalen. Vi var ute mycket också och på vintrarna åkte vi skidor i backarna ner mot Åsundabadet, säger Kaj Dahlskog.
Det fanns heller ingen matsal så eleverna fick till en början ta med sig matsäck eller åka hem på lunchrasten för att äta. Först 1957 bjöds barnen på gemensam skolmat.
- De marscherade två och två till Godtemplargården, säger Iréne Lundberg som arbetade som lärare i Rimforsa i flera decennier.
Länge var bordsbön obligatorisk. Både före och efter maten. Iréne Lundberg minns en flicka som ville lätta på de föreskrivna reglerna. "Min mamma säger att jag inte behöver knäppa händerna för vi har betalat skatten."
Sedan dess har många barn frossat i pannkakor, darrat inför dallrande vit fisk och fått kväljningar av ärtsoppa. Dessutom har Rimforsa skola genomgått fler om- och tillbyggnader som gett matbespisning, gymnastiksal och nya lärar- och klassrum.
Skolans 50-årsjubileum firas på onsdag med bland annat bildutställning och skoldag på gammalt vis.