Jordbruksverket betalar ut ersättning för värdet på de djur som avlivats, större delen av kostnaden för sanering samt för produktionsbortfall. Även LRF stöder drabbade bönder, framförallt genom samtal och information.
- Vi uppmuntrar alla att vara med i det frivilliga salmonellaprogrammet. Då gör man fler provtagningar och får en högre ersättning från staten om de måste avliva djur. För en stor gård kan det ju handla om mångmiljonbelopp, säger LRF:s regionchef Bengt Waldebring.
Smittan, av typen himarium, upptäcktes hos fjäderfän på gården i Rimforsa. Uppgiften i gårdagens tidning att även gårdens nöt och grisar är smittade, stämmer inte. Inga människor som har vistats i och omkring gården har hittills visat några symptom på salmonella, vad smittskyddsenheten i Linköping vet. Om någon skulle insjukna, så ser enheten till att den lokala vårdcentralen testar den personen. Men smittskyddsläkaren vill inte överdriva faran.
- Personer som drabbas av salmonella är i regel inte särskilt sjuka och behöver därför sällan sjukhusvård, säger läkaren Bengt Normann.
Lantbrukaren utanför Rimforsa kalkar nu marken och sanerar, i hopp om att Jordbruksverket snart ska häva spärren. Gården hade sålt fjäderfä till en gård i Motala och en utanför Linköping innan smittan upptäcktes.
- De gårdarna är inte spärrade. Men de rekommenderas att inte flytta några fåglar förrän provsvaren kommer, säger Christina Thörn, veterinärinspektör vid Jordbruksverket.