Fikapaus under vår- städningen

rimforsa2003-04-28 04:58

På en yta stor som ungefär 15 fotbollsplaner samsas ett par hundra urgamla lindar med växter som klasefibbla, gökärt och svinrot. I helgen pågick räfsning och gärdsgårdsarbeten i Hallstad ängar några kilometer från Rimforsa.

-- Det har säkert varit ängsmark här i 1 000 år och de äldsta lindarna är säkert 400 år, säger Håkan Holgersson, tillsynsman för naturreservatet som fick sin skyddsklassning 1979.

Området ligger suveränt vackert intill sjön Järnlunden och en badplats hör. Strax utanför reservatet passerar Kindaleden och i närheten vid Hallstaån kan man tälta.

Den här gråkalla lördagen kämpade ett stort antal Rimforsabor från Tjärstad hembygdsförening och Svenska missionsförbudets ungdom i Rimforsa. Förutom räfsning och upprustning av gärdsgården röjdes det upp ytterligare ett område av reservatet på så sätt att buskar och träd runt lindar togs bort. Allt för att få ljus på lindarna som härbärgerar skalbaggar och fjärilar i stor skala.

Det speciella med Hallstad ängar är de hamlade lindarna. Ordet hamlade står i sammanhanget för att lindarna ungefär vart femte år beskärs. Just Hallstad ängar klassas som den största lindängen på det svenska fastlandet.

Det speciella med slåtterängar är att förr i tiden skördade bönderna sitt hö på dessa. År efter år liades gräset och detta skapade en näringsfattig mark där bara speciell växtlighet trivdes och överlevde.

En växt som klasefibblan överlever genom att den har sina blad i en rosett nära marken och därmed undkommer den liens vassa egg. Gökärten tar till vara kväve i luften och gynnas av det. Svinroten klarar sig galant genom att den lagrar näring i sina rötter.

För den som vill bekanta sig med naturreservatet mer ingående kan delta på några av de sex tvåtimmars-guidningar som inleds söndagen 27 maj kl 17.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om