Det framgår av länsmuseets arkeologiska undersökningar i området. Vid en inledande utredning hittades bränd lera, kolbitar och kulturlager med lämningar av mänskligt liv, säger antikvarie Erika Räf.
-- Därför gick vi vidare med en noggrannare undersökning där vi fann fem-sex eldhärdar, bränd lera, några brända benfragment och en rund, handstor och sliten sten som man troligen har malt mjöl med.
Lämningarna är förhistoriska, men hur gamla de är kan arkeologerna inte säkert säga än. Kolbitar från platsen har lämnats in för analys som ska ange rätt ålder genom den så kallade kol 14-metoden.
-- Det troliga är dock att det är en boplats från järnåldern (från år noll till vikingatid), säger Erika Räf.
Hon kopplar de förhistoriska fynden till de många järnåldersgravar som finns vid Höga backen i centrala Rimforsa.
-- Från området (vid Södra Västerliden) ser man rakt över till Höga backen. Det är ett väldigt fint gravfält och kan ha varit en central gravplats för bygden. Därför vore det roligt att också hitta boplatsen.
Kinda kommun har långt framskridna planer på att bygga 19 villatomter i området. För att säkert veta om det är spåren efter järnålderns Rimforsabor som har hittas vid Västerliden krävs en arkeologisk slutundersökning.
Fyndplatsen ligger på en mindre del av det planerade villaområdets västra kant nära motionsspåren vid Björkfors GoIF:s klubbstuga.
Väljer Kinda att bebygga området måste en slutundersökning göras och då får kommunen också stå för kostnaderna.