Segerstéen om domstolens beslut: "Ett samhälle måste växa"

Fladdermöss sätter stopp för byggplanerna vid Rimforsa 1:49, nära naturreservatet Hallstad ängar. 
I en färsk dom från mark- och miljööverdomstolen krävs en ny och mer gedigen inventering av de fridlysta djuren innan projektet kan fortskrida.
Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) är förvånad över domstolens utlåtande. 

Vem bär ansvaret för att mark- och miljööverdomstolen underkände Kinda kommuns inventering av fladdermössen vid Rimforsa 1:49?
"Man hade väl bedömt att det var tillräckligt. Länsstyrelsen hade ju gett ok. Då har kommunen anammat det", säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Vem bär ansvaret för att mark- och miljööverdomstolen underkände Kinda kommuns inventering av fladdermössen vid Rimforsa 1:49? "Man hade väl bedömt att det var tillräckligt. Länsstyrelsen hade ju gett ok. Då har kommunen anammat det", säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Foto: Sofia Wiman

Rimforsa2025-04-23 11:00

När det kommer till ärendets framtid tror Segerstéen att ytterligare förseningar är att vänta.

– De som överklagat nu kommer överklaga igen.

Det var i början av april som mark- och miljööverdomstolens dom upphävde fullmäktiges beslut från november 2023, att anta detaljplanen för Rimforsa 1:49.

Domstolen ansåg att inventeringen av de fladdermöss som vistas i området var undermålig och gav kommunen bakläxa. En ny och mer noggrann inventering krävdes. En sådan kommer genomföras under sommaren 2025.

För Christer Segerstéen (M) kom domen som en överraskning.

– Länsstyrelsen har lagt ned väldigt mycket tid på det här. Jag tog för givet att fladdermusfrågan var beaktad. Men inte tillräckligt tydligen.

undefined
Vem bär ansvaret för att mark- och miljööverdomstolen underkände Kinda kommuns inventering av fladdermössen vid Rimforsa 1:49? "Man hade väl bedömt att det var tillräckligt. Länsstyrelsen hade ju gett ok. Då har kommunen anammat det", säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Vad säger domen om kommunens arbete med detaljplanen för Rimforsa 1:49?

– Att man söker mer kunskap om fladdermusfrågan. I övrigt har domstolen inga synpunkter.

Segerstéen fortsätter:

– Det är ingen hemlighet att fladdermössen spelar en betydande roll i många projekt. Det är en djurart som man har stort fokus på. 

Själv tycker han att kommunen har skött ärendet på förtjänstfullt sätt.

– Det har varit en lång process där man har ändrat i ursprungsförslaget. Där visar vi att vi har lyssnat på de synpunkter som har kommit in.

Kan du förstå kritiken till planerna på att bygga vid Rimforsa 1:49?

– Det är det klassiska: folk är positiva till att det byggs, men inte där de själva bor. 

Hur påverkar domen kommunens förtroende hos allmänheten, särskilt med tanke på tidigare kritik kring hanteringen?

– Jag möter människor från båda sidor som alla har synpunkter på byggandet. Det finns många som tycker att Rimforsa måste få växa. De som är kritiska är ett par stycken närboende som har överklagat. 

Finns det lärdomar från detta ärende som kommunen kan ta med sig i framtida planprocesser, särskilt i känsliga naturområden?

– Att vi får titta närmare på fladdermusfrågan. I övrigt har länsstyrelsen utrett ärendet och det får vi lita på. 

Hur ser kommunen på balansen mellan bostadsbyggande och skydd av natur och biologisk mångfald?

– Vi har inget bekymmer med den biologiska mångfalden i Kinda kommun. Vi har beaktat det. Kinda har många naturreservat och skogsbruket avsätter fem procent för naturvårdsändamål.

undefined
Rimforsa 1:49 har dragit i långbänk. Under flera år har marken nära naturreservatet stötts och blötts i kommunpolitiken. Kritiska röster har också ifrågasatt projektet och ärendet togs hela vägen upp till mark- och miljööverdomstolen som nyligen upphävde fullmäktiges beslut.

Vilka konkreta åtgärder vidtas nu för att säkerställa att en ny plan inte avslås igen på liknande grunder?

– Vi tar domstolens utlåtande i beaktande.

Hur påverkar detta kommunens långsiktiga bostadsplaner i Rimforsa?

– De påverkas inte speciellt mycket. Vi har flera projekt i området, alla med laga kraft, där det byggs eller finns byggplaner. 

Christer Segerstéen nämner bland annat Krågedal, där markägare och fastighetsentreprenören Magnus Lidén är i full färd med att förverkliga sitt byggprojekt.

Finns det någon oro för att ett nytt överklagande efter 2026 kan fördröja processen ytterligare? 

– De som överklagat nu kommer överklaga igen. Det får vi räkna med. Då kan det gå ytterligare ett halvår. 

Hur vill du som politiker förklara och försvara kommunens agerande inför de medborgare som är kritiska?

– Ett samhälle måste växa. Kommunen måste få fler invånare för att vi som kommun ska få mer skatteintäkter och klara av de ökade kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!