Han vill ta fram över 300 bostäder: "En jättesatsning"

Planerna för hundratals nya tomter i Rimforsa har kommit ett steg närmare mot att bli verklighet. "Jag tror att det är den största satsningen som någonsin gjorts i Kinda kommun", säger markägaren Magnus Lidén. 

Det nya området som planeras gränsar mot Björkliden och Västerliden i Rimforsa. Här vill exploatören Magnus Lidén ta fram hundratals nya tomter.

Det nya området som planeras gränsar mot Björkliden och Västerliden i Rimforsa. Här vill exploatören Magnus Lidén ta fram hundratals nya tomter.

Foto: Victor Bomgren

Rimforsa2022-01-07 20:00

Det var på samhällsbyggnadsnämndens senaste möte som politikerna beslutade att ge ett positivt planbesked för Rimforsa 1:129. Området är i dag ett stort skogsområde som ligger intill bostadsområdena Björkliden och Västerliden.

– Efter diskussion med kommunen försöker man att planlägga hela området. Om det går igenom kommer det att byggas i olika etapper mot Ulrikavägen, säger Magnus Lidén, markägare och exploatör.

Tanken är att drygt 300 bostäder ska byggas i området. Enligt Lidén kan det ta decennier innan allt är färdigt. Antalet tomter kan enligt honom jämföras med om 5 000 tomter skulle möjliggöras i Linköping.

– Det här är en jättesatsning, säger han.

Enligt Magnus Lidén är planerna ett led i att möjliggöra en framtida utbyggnad av Rimforsa.

– För att kunna behålla en god kommunal ekonomi måste man få inflyttning. Punkt slut.

Samtidigt säger han att frågan kring byggnationen känslig. I området finns ett löparspår och strövområden. Lidén säger att det inte finns några planer på att spåret ska försvinna. 

– Folk målar lite fan på väggen. Ett springspår ska finnas i Kinda kommun. Det här området ligger lite i en skog. Det finns mycket skog i Rimforsa man bara flyttar bort den lite mot Ulrika, säger han.

Däremot kan delar av spåret komma att ledas om. Som exempel nämner han att en del av spåret istället kan gå genom ett villaområde.

– Jag tycker att inflyttningen är viktigare än var springspåret ligger, säger han.

– Folk vill att det ska byggas men får inte ihop hur det ska byggas.

Magnus Lidén är en veteran inom fastighetsvärlden men att bo på en ort, där man samtidig driver ett sådant här projekt, beskriver han som svårt. Förutom den här satsningen är han inblandad i en ytterligare detaljplan vid Hallstad, som kommit längre i processen.

– Man måste vara stark för att driva en egen detaljplanprocess, säger han.

Magnus Lidén säger att det som han främst märker av är de som är negativt inställda till projekten. Enligt honom har det kunnat röra sig om allt från sneda blickar till rena hot som riktats mot honom på nätet under framför allt sena fredags- och lördagskvällar.

– Det har varit grova hot. Så illa har det varit här, säger han.

Samtidigt, när du har delat inlägg om de andra planerna i Facebookgrupper har de flesta verkat vara positiva?

 – Jag tycker nog att det börjar att lösas upp. Alla måste få säga vad de tycker och tänker.

 För honom personligen innebär projektet en stor investering.

– Det är en jätterisk för mig. Jag ska betala all VVS, alla vägar och det är inga småpengar. Men jag ser det som en möjlighet för mina barn att ta vid, säger han.

Förhoppningen är att satsningen ska betala tillbaka sig, även om det kan ta tid.

– Det som sker nu tycket jag är det viktigaste som skett här på flera år med så många tomter för framtiden – och troligen på en plats dit folk vill flytta.

– Jag skulle kunna hitta mark att planlägga i Hycklinge men folk vill inte bygga nytt där just nu.

Förutom planer på tomter finns det även tankar på att bygga en förskola.

Magnus Lidén säger att han själv gärna vill se att det byggs kommersiella intressen i området. Personligen har han några särskilda önskemål kring sådant som han skulle vilja se.

– Jag vill bygga en padelhall, säger han och tillägger:

– Jag vill bygga en frisbeebana och jag vill bygga ett utomhusgym.

Magnus Lidén säger att löparspåret även i fortsättningen kommer att finnas kvar.
Magnus Lidén säger att löparspåret även i fortsättningen kommer att finnas kvar.
Om planerna

Enligt samhällsbyggnadsnämndens protokoll vill exploatören undersöka möjligheterna till att bygga cirka 312 bostäder i blandad form, som en- och tvåbostadshus, kedje- par- och radhus i området.

Enligt nämnden ska exploateringen ske med hänsyn till de rekreations- och friluftsvärden som finns i området.

Arbetet med detaljplanen beräknas kunna inledas senare under 2022, enligt samhällsbyggnadsnämndens protokoll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!