Ny plan för nytt bostadsomrÄde i Rimforsa

Byggplanerna pÄ marken Rimforsa 1:49 har vÀckt mycket kÀnslor. Mer Àn 40 personer lÀmnade in sina synpunkter nÀr planförslaget var pÄ samrÄd. Nu Àr en korrigerad version ute pÄ vad som kan bli en sista granskning innan politikerna ska ta beslut i frÄgan.

”Huvuddelen av Kinda kommun tycker att det Ă€r fantastiskt att det ska byggas, för bygger vi i Rimforsa sĂ„ gynnar det hela kommunen”, sĂ€ger Magnus LidĂ©n.

”Huvuddelen av Kinda kommun tycker att det Ă€r fantastiskt att det ska byggas, för bygger vi i Rimforsa sĂ„ gynnar det hela kommunen”, sĂ€ger Magnus LidĂ©n.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-03-22 17:00

Över 5 miljoner kronor. SĂ„ mycket har markĂ€garen Magnus LidĂ©n redan plöjt ner i projektet, som pĂ„börjades Ă„r 2016. Och fortfarande har man inte tagit ett enda spadtag.

Men det kan det bli Àndring pÄ nu. Om den reviderade detaljplanen gÄr igenom vÀntas 17 parhus och 18 villor, totalt 52 bostÀder, byggas pÄ markplÀtten i nordvÀstra Rimforsa. Den ursprungliga planen med uppemot 70 bostÀder fick göras om för att bland annat inte ta jordbruksmark i ansprÄk.

– Att göra ett sĂ„nt hĂ€r jobb i en kommun dĂ€r tomterna Ă€r vĂ€ldigt billiga Ă€r det ju inte vĂ€rldsbĂ€st ekonomi i. Det hade ju varit bĂ€ttre att fĂ„ in sĂ„ mycket som möjligt rent ekonomiskt. Det kommer att kosta mig sammanlagt 20 miljoner att fixa till det hĂ€r, sĂ€ger Magnus LidĂ©n, och fortsĂ€tter:

– SĂ„klart jag hade hoppats pĂ„ mer, men jag Ă€r jĂ€ttenöjd och stolt och glad att vi fĂ„r till det, förhoppningsvis.

Förhoppningsvis, ja. Planerna har stött pÄ en hel del motstÄnd bland boende i nÀromrÄdet. I redogörelsen för de svar man fÄtt in under samrÄdstiden finns synpunkter frÄn över 40 personer, de flesta av dem negativa till bygget.

TÀr det pÄ dig att du ligger i konflikt med folk?

– Jag ligger inte i konflikt pĂ„ det sĂ€tter, sĂ€ger LidĂ©n och fortsĂ€tter:

– Jag hör ju mer negativt Ă€n positivt, men jag har inga bekymmer med det. Det finns ju folk som inte hĂ€lsar, men det struntar jag fullstĂ€ndigt i. 

undefined
En illustration över hur bebyggelsen pÄ omrÄdet Rimforsa 1:49 kan komma att se ut. VÀgen som löper lÀngs med omrÄdets södra kant Àr UlrikavÀgen.

En utbredd Äsikt bland kritikerna tycks vara att det istÀllet skulle byggas söder om det planlagda omrÄdet 1:49, pÄ omrÄdet som betecknas Rimforsa 1:126. Lidén Àger Àven detta.

– NĂ€r vi satte igĂ„ng 1:49 sĂ„ var det mĂ„nga runt 1:49 som tycker att det ska byggas pĂ„ 1:126. Men nĂ€r det kom upp att det eventuellt skulle byggas pĂ„ 1:126 sĂ„ har ju folk runt om dĂ€r tyckt precis tvĂ€rtom, sĂ€ger LidĂ©n.

Har man inte en poÀng i att det finns kulturvÀrden pÄ 1:49 som inte finns söderut, pÄ 1:126?

– SjĂ€lva sĂ€teriet Ă€r ju kvar i den prakt och den storleken som det Ă€r. Det Ă€r ju inte dĂ€r vi ska bygga, sĂ„ jag ser inte att vi förstör nĂ„got kulturvĂ€rde. Jag förstĂ„r hur de tĂ€nker, men skulle vi göra en detaljplan som inte nĂ„n tyckte nĂ„nting om sĂ„ fĂ„r vi hamna uppe pĂ„ Mars eller Pluto.

undefined
Men finns det nÄnting pÄ 1:49 du kan förstÄ Àr mer kÀnsligt Àn pÄ 1:126, man pratar exempelvis om att det finns fladdermöss dÀr? "Den frÄgan Àr utredd och klar. Allt Àr utrett för att kunna bygga", svarar Lidén.

Just nu Ă€r detaljplanen pĂ„ en sista granskning innan den eventuellt kan antas av kommunfullmĂ€ktige. Det kan ske tidigast i september. MarkĂ€garen menar att de barnfamiljer som han pratat med som vill flytta till omrĂ„det pĂ„verkas av de boendes instĂ€llning, och om kommunen godkĂ€nner planen tror han att beslutet kommer att överklagas. 

– Ja, det tror jag. Det Ă€r ju vĂ€ldigt tragiskt, för de hĂ€r barnfamiljerna kĂ€nner ju en bitterhet över det hĂ€r, en ledsamhet. De kĂ€nner sig ju nĂ€stan inte vĂ€lkomna till omrĂ„det dĂ€r för att det finns vissa som inte tycker att de ska vara dĂ€r.

undefined
Hallstad sÀteri Àr ett av de kulturvÀrden som behöver skyddas pÄ omrÄdet, menar somliga kritiker till byggnation pÄ 1:49. "SjÀlva sÀteriet Àr ju kvar i den prakt och den storleken som det Àr", menar exploatören.

Om bygget till slut blir av sÄ har Lidén en tydlig idé för hur han vill göra för att hÄlla nere priserna. Det handlar dels om en gör-det-sjÀlv-approach.

– Om du bygger ett hus i Linköping idag sĂ„ Ă€gs ju ofta marken av nĂ„t husföretag, och du fĂ„r inte ens mĂ„la fasaden sjĂ€lv. Vi vill lĂ„ta folk göra det sjĂ€lva.

Dessutom ska husen vara nÄgot mindre.

– MĂ„nga bygger 170–180 kvadratmeter, men man kan bygga 110 kvadratmeter med tre stora rum, sĂ„ blir det billigt och kreti och pleti har rĂ„d att bo dĂ€r.

Enligt LidĂ©n Ă€r det mycket mer lönsamt att bygga i Linköping Ă€n i Rimforsa. Kostnaden för infrastrukturen Ă€r densamma, men tomterna i Linköping kan man sĂ€lja betydligt dyrare. ”Det kanske Ă€r 2 miljoner kronors skillnad”, sĂ€ger han. ÄndĂ„ vill han investera i Rimforsa för att kommunen ska vĂ€xa. En sorts lokalpatriotism, menar han.
Enligt LidĂ©n Ă€r det mycket mer lönsamt att bygga i Linköping Ă€n i Rimforsa. Kostnaden för infrastrukturen Ă€r densamma, men tomterna i Linköping kan man sĂ€lja betydligt dyrare. ”Det kanske Ă€r 2 miljoner kronors skillnad”, sĂ€ger han. ÄndĂ„ vill han investera i Rimforsa för att kommunen ska vĂ€xa. En sorts lokalpatriotism, menar han.
Processens gÄng

Ett första förslag pÄ detaljplan var ute pÄ samrÄd mellan den 13 december 2021 och den 6 februari 2022. Under den tiden samlades synpunkter in, som föranledde vissa nya eller fördjupade utredningar.

Den 8 mars lades ett reviderat detaljplaneförslag ut pÄ granskning, som pÄgÄr till den 11 april. Tanken Àr att ytterligare detaljer ska kunna korrigeras, innan hela planen skickas till kommunfullmÀktige (kf) att ta stÀllning till.

GodkÀnner kf planen kan beslutet överklagas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!