-- Det gäller för entreprenörerna att vara så väl förberedda som möjligt inför sommarhalvåret då alla turisterna börjar dyka upp på allvar, säger Jan Hultman.
-- Det är också nu de har tid att vara med på kurser.
Jan Hultman är en av tre anställda som arbetar på kontoret i Rimforsa, samtliga på deltid.
Verksamheten finansieras genom EU-bidrag i form av Mål 2. Fem småkommuner finns med i projektet, utöver Kinda även Valdemarsvik, Boxholm, Ödeshög och Ydre. Inom EU tycker man att det är viktigt att stödja aktiviteter som marknadsför de fem kommunerna.
Ett kontor liknande det i Rimforsa finns också i Valdemarsvik, och personalen på de två kontoren arbetar för samtliga fem kommuner.
-- Det rör sig om ett treårsprojekt och år 2003 är det sista. Vi har närmare tre miljoner kronor att röra oss med under de tre åren, och det som kostar mest är förstås personalen i Rimforsa och Valdemarsvik, säger Jan Hultman.
-- Men pengar behövs också till utbildningsinsatser, kurser och resor. Vi ska resa ut och marknadsföra oss i flera kommuner i Mälardalsområdet, där det finns många som är intresserade av östgötsk vildmark. För att inte tala om holländare, danskar och tyskar.
Vad innebär satsningen i övrigt?
Jo, flera paket sys ihop inom olika aktiviteter, till exempel fiske, och hittills finns femton paket klara. Och då ligger det i konceptet att det ska vara mycket samarbete mellan alla de fem kommunerna.
Entreprenörerna i de fem kommunerna får vidare möjlighet att gå på utbildningar. Bland andra Anders Wiss, som startade Vildmark i Värmland, kommer att hålla föredrag.
-- Han ordnade utflykter på flotte i Klarälven och det måste vara intressant för östgötaföretagarna att höra om hans idéer och erfarenheter, säger Jan Hultman.
-- Vi är vidare med på en mässa i Sollentuna och vi kallar vår demonstration Vildmark i Östergötland. Vi samordnar i det här fallet för hela länet, inte bara för de fem småkommunerna i Mål 2-projektet.
Från de två kontoren görs även insatser för att medlemsföretagen, exempelvis lantbrukare, ska kunna starta fler verksamheter inom turismbransch-en än de har i dag.
-- Det är viktigt att ha flera ben att stå på för att klara ekonomin, och vi hoppas lantbrukare som har fiskevatten ska satsa på fisketurism i den mån de ännu inte gjort det, säger Jan Hultman.
Han berättar att också ekoturism, att arbeta för en hållbar miljö, ingår i projektet. Jan Hultman skulle gärna se att inte minst Kinda kunde få fler turister och besökare vintertid.
-- Nu är det i stort sett bara Tolvmannabacken som gäller, väldigt få aktiviteter inomhus finns att erbjuda.
-- En del isfiske finns, men då rör det sig inte så mycket om ordnade aktiviteter inom ramen för något av våra turismföretag; det är enskilda personer som är ute och fiskar.