Hjärtefrågan
I höst kan det bli politisk comeback för Birgitta Johansson (L). Hon satt i kommunfullmäktige redan på 90-talet under det så kallade "Bengt Westerberg-fenomenet". Att det blev just Folkpartiet, som det hette då, förklarar hon först med att hon helt enkelt blev tillfrågad av några företrädare från partiet.
Så om en socialdemokrat frågat, hade du gått med i S då?
– Det vet jag inte, svarar Birgitta Johansson och skrattar.
Sedan blir hon lite mer allvarlig och berättar om hur hon och hennes man brukade åka till Rumänien på den tiden när landet var kommunistiskt. Då fick hon se den ideologins avigsidor i praktiken, vilket påverkat hennes egna politiska uppfattning, menar hon.
Nu har det gått lång tid sen första resan till Rumänien. Birgitta Johansson är pensionär, och har ägnat flera år av sitt yrkesliv åt äldreomsorgen, både i kommunal och privat regi. Och när hon får välja en fråga att lyfta inför valet är det just ett äldreboende hon vill prata om. Vi träffas på Hackel där en förskola nu ska byggas. Men L-kandidaten har större planer för den gamla industritomten.
– Vi vet att vi behöver bygga ett nytt äldreboende i Rimforsa, och då tänker vi att vi skulle kunna bygga ett här. Med förskolan så får vi äldre och barn tillsammans. Så då tänker jag att man har stora balkonger ut mot förskolan, och så kanske man till och med kan se en lite utav sjön.
Att barn och äldre blandas ser Birgitta Johansson som ett stort plus. Hon tror att grupperna kommer kunna ha glädje av varandra.
– Jag har själv drivit äldreboende med förskola bredvid. Du kan titta på barnen en hel dag och de underhåller dig bara genom sina lekar.
Hon fortsätter:
– Många barn kanske inte har mor- eller farföräldrar, de har inte den kontakten. Jag tror det är viktigt att man får träffa varandra.
Den nygamla kommunpolitikern tror att byggandet som bäst kan komma igång runt 2026-2027. Men hon betonar vikten av att få bygget att gå ihop ekonomiskt med andra projekt som finns planerade. Att höja skatten vill hon undvika. Samtidigt vill hon att det även ska bli fler medarbetare inom äldreomsorgen.
Hur ska ni få fler medarbetare utan att höja skatten?
– Varför måste vi höja skatten? Det finns pengar till det, det handlar om bristen på personal med utbildning.
Vad är det då ni ska göra för att få tag i personalen?
– Dels jobbar vi med att utbilda via lärcentrum. Exempelvis att du jobbar som timvikarie och får betald utbildning. Du jobbar 50 procent och studerar på 50 procent.
Har ni i Liberalerna några idéer som särskiljer er i frågan?
– Alla partier ser att det finns ett behov. Vi kan kanske ragga folk från Vimmerby och Brokind, men vi kanske mer ska se oss om i vår kommun. Kan vi tänka utanför boxen?
– Jag tänker såhär: vi behöver fler undersköterskor på äldreboenden. Men måste de tvätta och städa? Om de gör omvårdnadsinsatserna, så kan vi få in andra som kan göra de andra arbetsuppgifterna.
Från sin tid i kommunalpolitiken saknar hon den värdegrund hon själv var med och tog fram. Exempelvis som att kommunens arbete skulle präglas av framåtanda.
Spontant låter ju det som något alla skulle hålla med om.
– Alla vet hur man ska säga, men hur gör man?
Och det vet du?
– Jag vet ju hur jag gör. Vi måste våga tänka annorlunda. Men det är jättesvårt, för det är ju tryggt att vara i det gamla.