- Det är roligt att skolan vill satsa och att vi kan utveckla konstutbildningen i Kinda kommun, säger Lars Thostrup som ansvarar för konstskolan.
Förändringen innebär i korthet att baskursen i bild blir ettårig. Det andra året skrotas och ersätts med en renodlad konstutbildning där tyngdpunkten läggs på måleri och teckning samt inslag av skulptur. Med komposition, färglära och formanalys som ledord.
- Jämfört med bildkursen ställs det högre krav på den enskilde samtidigt som möjligheterna blir större att utvecklas individuellt.
Varje elev får tillgång till en egen arbetsplats. Dygnet runt. För att klara lokalfrågan tar konstskolan över delar av ett bostadshus inne på folkhögskolans område.
Beslutet om att inrätta en konstskola är färskt, men redan nu står sökande i kö för att få börja sina studier till hösten.
- Intresset är stort till de tio platser som erbjuds, säger Lars Thostrup som ska leda undervisningen tillsammans med lärarkollegorna Jonas Hellström och Claes Brandén.
Förhoppningen är också att kunna bjuda in gästlärare till skolan.
- Det är en viktig och rolig uppgift för oss att kunna ge en sammanhållen utbildning så att eleverna inte står och stampar med sin konstnärliga ambition.
Den konstnärliga utbildningen vid Liljeholmens folkhögskola inleddes i början av 1970-talet. Eleverna erbjöds ett estetiskt smörgåsbord som gick under namnet Skapande kurs.
I mitten av 1980-talet stöptes kursen om till en bildlinje som med åren utvecklades och blev tvåårig i början 1990-talet.
Med början den 25 augusti tas nästa steg när konstskolans första hösttermin inleds.