Vidare gäller, för att en person ska få jobba, att en extra person måste vara närvarande då bensinstationen stängs, till exempel en väktare.
Beslutet avser ett antal mackar där rånrisken bedöms vara särskilt stor, i Östergötland Stat-oilmacken i Rimforsa samt Bensin & Sånt i Mjölby AB på Skänningevägen i Mjölby.
Departementsrådet Anders Jeppsson berättar att åtgärderna ska vara genomförda inom tre månader efter regeringsbeslutet.
Är det inte ganska kort tid?
-- Det tycker jag inte. Under de här månaderna bör man hinna fatta beslut och genomföra eventuella förändringar. Den som inte klarar kraven kan tvingas betala vite.
Statsrådet Mona Sahlin säger att regeringens beslut är ett viktigt led i arbetet med att förebygga att arbetstagare utsätts för de svåra upplevelser som våld eller hot om våld i arbetet innebär.
Jan Forsén, delägare i Statoilmacken i Rimforsa, tycker regeringsbeslutet är mindre lyckat.
-- För det första har vi aldrig haft något rån på den här macken, inte ens något tillbud. Så på den punkten har regeringen och jag olika uppfattning.
-- I övrigt tycker jag att det är bäst att i första hand satsa på olika tekniska säkerhetsarrangemang, vilket vi också gjort.
Jan Forsén håller inte heller med regeringen om att det är tryggare om två, inte en person, arbetar mellan kl 22 och 24.
-- För att få ha öppet dessa tider, utan lucka, måste det alltså finnas två som jobbar. Men jag menar att det faktiskt kan vara en nackdel, rånaren kan då skada två i stället för en person, och känner sig samtidigt provocerad av att ha att göra med två personer.
Jan Fosén kommer inte att installera nattlucka; kunderna måste kunna komma ut från matvarubutiken med kundvagnar. Då kvarstår alternativet att ha två anställda kl 22--24. Han tror det blir svårt att få någon att hoppa in endast dessa två sena timmar, i stället lär det bli så att två arbetar hela tiden kl 20--24.
-- Betydligt dyrare, så vi får överväga hur vi ska göra. Kanske vi får ta alternativet att stänga kl 22.