Matlagning blir politiskt het potatis

Kinda kommunfullmäktige har tidigare bestämt att servicehuset Västerliden i Rimforsa ska ha ett tillagningskök. Nu vill socialnämnden att beslutet rivs upp.

Rimforsa2004-02-17 05:36

Men nämnden var inte enig. Den borgerliga majoriteten fick igenom sitt förslag först efter votering.

-- Vi vill att det blir ett mottagningskök i stället. Det är onödigt att bygga ett nytt kök när det redan finns sex--sju tillagningskök i Rimforsa, säger David Wenhov (fp), ordförande i socialnämnden.

Han syftar på de privata restauranger och kursgårdar som finns i trakten. Antingen köpa maten därifrån eller frakta mat från ett kommunalt storkök i Kisa.

-- Vi vill ha bästa möjliga mat. Vem som lagar den är inte det viktigaste.

Gärna mottagningskök

Caroline Jeppsson arbetar som ekonomibiträde i Västerlidens nuvarande tillagningskök. Här lagas mat dels till de boende på servicehuset, dels till barnen på förskolorna Pusselbiten, Smultronstället och Fröhuset i Rimforsa.

Caroline ser gärna att Västerliden får ett mottagningskök i stället.

-- Personligen tycker jag bättre om det med tanke på arbetstiderna. Vid ett mottagningskök behöver man heller inte stå för det yttersta ansvaret.

Västerliden står i år inför en omfattande renovering. Samtidigt byggs ett nytt äldreboende med stort tillagningskök på Singelberget i Kisa som skulle kunna försörja Västerliden med mat.

Redan i dag får Rimforsa skola sina cirka 360 luncher per dag från Bäckskolans kök i Kisa. Den tillagningen flyttas till Singelberget när äldreboende och kök står färdigt i slutet av året.

Bättre ekonomi och miljö

Britt-Louise Elmér- Storm är kostansvarig i Kinda kommun och hon ser flera fördelar med ett storkök i Kisa.

n Lägre kostnader

n Effektivare arbetsplats

n Bättre arbetsmiljö

n Samlad hög kompetens

Enligt hennes beräkningar kostar ett nytt tillagningskök på Västerliden 4,2 miljoner kronor medan en investering på ett mottagningskök ligger runt 1,6 miljoner kronor. Även driftskostnaderna för ett tillagningskök är högre, 5,4 miljoner kronor per år jämfört med 4,7 miljoner för ett mottagningskök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om