Missionärer tillbaka från Kongo

Många upplevelser rikare är de nu tillbaka från Kongo-Kinshasa, f d Zaire: Pastor Larz Netz, f d missionären Inga-Maj Gustafsson och läraren Markus Lindstedt. Alla medlemmar i Rimforsa Missionskyrka.

En stor välkomstfest ordnades för Rimforsaborna i Mukimbungu. Här får pastor Larz Netz motta en gåva av värdförsamlingens pastor Alphonse Madiadia Makanda.

En stor välkomstfest ordnades för Rimforsaborna i Mukimbungu. Här får pastor Larz Netz motta en gåva av värdförsamlingens pastor Alphonse Madiadia Makanda.

Foto:

rimforsa2003-11-19 07:24

I fredags kväll visade de en mängd bilder på en samling i kyrkan, och under den närmaste framtiden kommer de även att dela med sig av sina upplevelser i flera andra sammanhang.

-- Den 27 november ska jag göra det på Liljeholmens folkhögskola, inflikar Markus. Det är där han är lärare.

-- Det är för övrigt vår plikt att göra så, och vi gör det gärna, eftersom Sida bidragit med pengar till vår resa, ungefär halva kostnaden, säger Inga-Maj.

Dollar och fotbollar

Besöket kom till främst eftersom Missionskyrkan i Rimforsa har goda kontakter med en församling i Mukimbungu i det väldiga landets västra del. Där har man nu en verksamhet som omfattar 1 300 medlemmar.

-- De håller på att bygga en kyrka i Mukimbungu och vi hade med oss 1 500 dollar att användas till bygget. Pengarna har samlats in av församlingen här i Rimforsa, berättar Inga-Maj Gustafsson.

Ett antal fotbollar kunde Rimforsaborna också överlämna till det unga släktet.

-- Till våren kommer pastorn därnere, Alphonse Madiadia Makanda, att besöka oss i Rimforsa, och då stannar han i flera veckors tid, berättar Markus Lindstedt.

Viking som förebild

Han är uppvuxen i frikyrkliga sammanhang och engagerar sig i evangeliskt arbete både här hemma och i u-länder.

Markus morfar, Viking Sundqvist, uppvuxen i Österbotten i Finland men under många år bosatt Sverige, var bonde och lekmannapredikant.

Kyrkor håller med vägar

Och nu fortsätter Markus i sin morfars anda, med Viking som förebild.

Lars Netz berättar att olika kyrkor i Kongo-Kinshasa satsar stora belopp för att få samhället att fungera så bra som möjligt.

-- De bidrar med avsevärda belopp för att hålla igång sjukvård, vägar, skolor och annat. Samhället fungerar nämligen inte särskilt bra och resurser saknas i hög utsträckning.

De tre resenärerna konstaterar att det var fuktigt och varmt under de tre veckorna i Afrika, trettio grader i skuggan. Men de var väl medvetna om värmen innan de åkte iväg, så det klimatet blev ingen chockartad upplevelse. svante strömberg

Missionärer tillbaka från Kongo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om