Som enda universitet i Europa har Linköpings universitet en magisterutbildning i utomhuspedagogik. Utbildningen startade förra året.
Utomhuspedagogiken innebär, precis som det låter, att lärandet flyttas utomhus. Pedagogiken riktar sig till lärare och lärarstuderande och koncentrerar sig på platsens betydelse för lärandet och hur man levandegör kunskap.
Anders Szczepanski är enhetschef på Centrum för miljö och utomhuspedagogik vid Linköpings universitet. Han berättar om hur viktigt det är för eleverna att komma ut och se verkligheten i lärandeprocessen.
-- Vi pratar mycket om kulturell och biologisk mångfald men om lärare och elever inte får uppleva mångfalden är det en stor miss. Mångfalden måste studeras ute där den finns. De här naturreservaten får bli ett slags klassrum, säger han.
Nu har Linköpings universitet etablerat en kontakt med högskolor i andra länder som Skottland, Tjeckien och Norge. Länderna ska besöka varandra och utbyta erfarenheter. Och det är en del av det utbytet som fört en grupp norska grund-skolelärare till naturreservatet Hallstad ängar utanför Rimforsa. Lärargruppen leds av bland andra Arne Jordet, docent på lärarhögskolan i Hedmark, som ligger i norska Elverum.
-- Kärnan ligger i sättet att tänka. Det är viktigt att komma ut i den verkliga världen och ge impulser till lärandet. Det stimulerar barns lärande, säger han.
Hittills har utomhuspedagogiken haft det svårt att slå igenom i skolan där. Den teoretiska världen härskar. Men i Norge har tankesättet börjat hitta ny mark. Och det är just sättet att knyta till sig kunskapen som är effektiv, säger Arne Jordet.
-- Om vi tar ängsskötseln som exempel är det ett spännande sätt att möta historien på. Efter att ha gjort arbete med kroppen som att slå med lie kommer du att läsa historien med större förståelse, säger han.
Hilmar Knutsen är lärare i slöjd, konst och hantverk för klass 1--7. Han är en av de lärare som fortbildar sig i pedagogiken.
-- Det är jättebra. Man får uppleva saker och får nya idéer att ta med sig hem och använda sig av, säger han.
Även Anna Ragnhild Salberg gillar utomhuspedagogiken.
-- Det blir en speciell sam-manhållning när man är ute. De som är skeptiska är egentligen föräldrarna men när de ser ungarna i aktivitet ändrar de sig, säger hon.
Förutom hamling och slåtter med lie på Hallstad ska gruppen vaska guld och besöka Tignemåla skola. Och nästa år ska de svenska studerande över till Norge för att ta del av erfarenheterna där.