Nya villor planeras - hur går det med skolan?

Hur skall förskolan och skolan klara lokalbehovet? Det är en av de frågor som politikerna får tänka på efter tisdagskvällens medborgarträff i Godtemplagården i Rimforsa.

rimforsa2004-09-24 07:00

I dag köar 27 barn till förskolan, och i skolan finns ingen ledig kapacitet.

Och eftersom det planeras för många nya villor i Rimforsa blir situationen allt mer prekär. Det kan bli villabebyggelse främst vid Rimforsa Kursgård samt vid Vattentornet.

-- Blir det åttio nya villor i vår ort, då måste politikerna verkligen planera så att utrymme finns i både förskolan och skolan, sade en av mötesdeltagarna.

Barn till villor

-- Man kan utgå ifrån att det är barnfamiljer som flyttar in i nya villaområden.

Solveig Danielsson (kd), barn - och utbildningsnämndens ordförande, höll med om att lokalfrågan kan komma att utgöra ett allt större problem i Rimforsa, tvärtemot läget i Kinda i stort.

Det framkom att skolans rektor Lotta Engdahl sitter med i olika sammanhang där Rimforsas framtid diskuteras, och man hoppas att detta skall bidra till att lokalfrågorna kan lösas på ett bra sätt.

Svårmod i blick

Det var kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson (kd) som ledde mötet och hon svarade även på frågor. Innan diskussionen kom i gång såg hon med svårmod i blick ut över oss något till åren komna mötesdeltagare och tyckte att det hade varit bra om även unga människor dykt upp.

Men Lena konstaterade att yngre ofta har svårare att komma loss på kvällsmöten. Det var ändå den ålderstigna publiken som aktualiserade frågorna om förskola och skola.

En annan fråga som kom upp, var om det vore möjligt att reducera antalet politiker i Kinda. Då kunde kostnaderna reduceras samtidigt som varje politiker fick ta ett större ansvar.

-- Vi diskuterar de här frågorna. I dag har vi 39 ledamöter i kommunfullmäktige. Enligt lagen måste vi ha minst 31, svarade Lena Käcker Johansson.

En politiker per nämnd?

Någon menade at det borde räcka med en politiker per nämnd.

Det tyckte inte Lars Wilzén (mp).

-- I en nämnd får man bra information, kan vara med och påverka från början. När ärendena hamnar i fullmäktige är allt uppgjort, knappast något går att ändra. Så jag tycker det är bra att rätt många har chans att sitta i de olika nämnderna och styrelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om