Öppen förskola får inte stängas

Områdeschef Lotta Engdahl följde politikernas uppmaning att minska kommunens kostnader inom barnomsorgen. Men när hon valde att stänga den öppna förskolan i Rimforsa hindrades hon av barn- och utbildningsnämndens ordförande Solveig Danielsson (kd).

Rimforsa2003-04-05 06:03

- Att stänga efter allt arbete vi lagt ner där går inte. Det är en väl fungerande verksamhet och vi måste måna om det som fungerar bra, säger Solveig Danielsson som på torsdagskvällen på egen hand hävde beslutet om stängning.

Möjlig att stänga

Vid den öppna förskolan Nyckelpigan på Kalmarvägen i Rimforsa arbetar en förskollärare på deltid. Genom samarbete med barnavårdscentralen, barn- och familjepsykologiskt centrum, fritidsledare och socialförvaltningen finns ett omfattande kontaktnät med barn och föräldrar.

Öppna förskolan är inte lagstadgad och därför inte obligatorisk för kommunen att anordna. Därmed är den möjlig att stänga, vilket skulle ge en besparing på 150 000 kronor på ett helt år.

Inblandade parter och personal var underrättade om stängningen som planerades till veckan efter påsk. I nästa vecka hade Lotta Engdahl även tänkt informera föräldrarna. Ryktet om en nedläggning började sippra ut och hon berättade därför för Solveig Danielsson om sina planer.

Då blev det tvärt nej.

"Omöjligt sparkrav"

Beskedet att stoppa stängningen av förskolan är dubbelbottnat för Lotta Engdahl.

- Jag är jättetacksam över stödet och det visar att det vi gör är bra.

Samtidigt ligger sparkravet kvar och måste hämtas in någon annanstans. I år ska Lotta Engdahl minska barnomsorgens kostnader i Rimforsa med 1,5 miljoner kronor i en budget som omfattar 12 miljoner kronor.

- Det är ett omöjligt sparkrav, men vi ska vända på varenda sten.

Var hitta besparingar?

Frågan är om, och i så fall vad, det finns att hämta under stenarna. Solveig Danielsson har markerat att en sten är helig, den öppna förskolan i Rimforsa.

Men var i övrigt kan barnomsorgen göra sina besparingar?

Solveig Danielsson anser att det går att hitta nya arbetsmetoder, göra omfördelningar och att det är viktigt att se över tillsättningen av vikarier. Framför allt vill hon betona att det som fungerar bra inom barnomsorgen måste få vara kvar.

Vad fungerar mindre bra?

- Tider för öppning och stängning vid till exempel daghemmen. Där måste vi hitta ett mera flexibelt system.

Tror du att det är möjligt att klara sparbetinget utan att minska på personalsidan?

- Det är ett stort frågetecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om