- Vi har fått signaler om att kollektivtrafiken som går till och från våra orter hotas av nedläggning, säger Gunnar Ölvingson, kontaktperson för byalagen i Opphem och Gärdala.
I ett gemensamt upprop till landstinget, Kinda och Linköpings kommuner och Östgötatrafiken kräver byalagen att anslutningsbussarna blir kvar.
"Skulle möjligheten att åka kollektivt till och från Opphem och Gärdala försvinna helt innebär detta ytterligare ökad biltrafik och att flera hushåll kan bli tvungna att skaffa en extra bil, ingen önskvärd utveckling i dessa dagar då koldioxidutsläppen står högst på dagordningen", skriver Bert Davidsson och Johan Bergstedt, ordförande i Opphems respektive Gärdala byalag.
Uppropet har undertecknats av 171 personer.
- Det är i princip alla som bor i Opphem och Gärdala, säger Gunnar Ölvingson.
Kindas kommunalråd Anders Ljung (c) säger till Corren att han inte känner till några planer på att ta bort anslutningsbussarna.
- Vi har beställt trafik för 2008 och det innebär att de finns kvar även nästa år. Däremot vet jag att det är dålig resandetäckning.
Enligt Gunnar Ölvingson beror det på att avgångstiderna är dåligt anpassade till bussarna från Rimforsa till Linköping på morgonen. Framför allt för gymnasieungdomarna.
Skulle anslutningsbussarna försvinna står Opphems- och Gärdalaborna som dubbla förlorare. Sedan början av 1990-talet har kollektivtrafiken successivt försämrats för dem. Dels med färre tågturer och indragna tågstopp, dels att busslinjer mellan Kisa och Linköping via Dal har tagits bort.
Trakterna kring Gärdala och Opphem utvecklades rejält under 1990-talet. Bland annat med flera nya villor och invånare. Frågan är vad som händer med de livaktiga byarna om kollektivtrafiken försämras ytterligare.
- Trivs man med sitt boende är man nog beredd att tänja sig mycket, säger Gunnar Ölvingson.
- Men det blir ju en hämsko för en vidare utveckling i bygden.