På krälande uppdrag i jordens inre

Under ytan är vi alla små. Inför naturens storslagenhet vid urbergsgrottorna Trollegater utanför Rimforsa är det ett faktum att böja sig för.

På väg ner genom grottöppningen. I gränslandet mellan majsolens värme 2018 och mångtusenåriga bergsformationer.

På väg ner genom grottöppningen. I gränslandet mellan majsolens värme 2018 och mångtusenåriga bergsformationer.

Foto: Torbjörn Lindqvist

RIMFORSA2018-05-10 09:00

Bobyggarivriga bofinkar, rödhakar och flugsnappare sjunger. För morgonsolen, för livet och kanske också för fotograf Fredrik Lindé när han närmar sig huvudöppningen till Trollegaters grottsystem.

Det är 15 grader varmt. Ändå rättar han till sin mössa och drar igen blixtlåset på sin varmfodrade jacka innan han hasar ner i grottöppningen med fötterna före.

Jag kan inte låta bli att tänka på Dante när han läste skylten vid porten till Helvetet: "I, som här inträden, låten hoppet fara!"

Jag behåller hoppet och kanar långsamt ner i jordens inre. Fågelsången dör, dagsljuset släcks och i ett nafs är det kalla droppar av kondens, ett fåtal plusgrader och granit så långt fötter, knän och huvud kan känna.

Det här är Fredrik Lindés arbetsplats. Åtminstone för några dagar.

– Det är en häftig miljö och det är väldigt speciellt att krypa runt härnere. I början var det faktiskt lite läskigt.

Han ställer upp tre fasta lampor och monterar en kamera som kan ta bilder i 360 grader, det vill säga hela synfältet. Bit för bit ska han fotografera grottsystemet som är 143 meter långt.

– För mig som fotograf är det ett väldigt spännande projekt och tekniskt väldigt utmanande.

Målet är att kunna presentera en virtuell (skenbar) rundtur genom grottans alla vindlingar och prång. På så vis kan Trollegater bli tillgängligt för alla. Även för de som inte kan eller vågar klättra ner i de cirka 13 000 år gamla formationerna i urberget.

Turistbyrån i Kinda finansierar bildprojektet till viss del för att kunna marknadsföra och locka fler besökare till kommunen.

Trollegater bildades sannolikt efter att den senaste landisen smält bort från södra Östergötland. I samband med landhöjningen uppstod sprickor i urberget, så kallade gater som nu går att se och följa ovan jord.

Den stora grottan, där det enligt folksägnen förr i tiden bodde troll, är den mest intressanta. Här finns en stor sal och i bortre änden av den finns öppningar till två långa gångar som längst in är förbundna. Dessutom finns mindre grottor och hålor i området som är klassat som naturreservat och förvaltas av länsstyrelsen Östergötland.

Fredrik Lindé knäpper sju bilder med olika exponeringstider. Därefter flyttar han de tre fasta ljuskällorna och kameran med stativ ytterligare en meter. Sju nya bilder och så en ny flyttprocedur.

– Det funkar bra, men det tar tid.

Efter jobbet i grottan väntar många timmars arbete vid datorn innan allt är klar.

– Förhoppningsvis om en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om