Det blev en något omtumlande dag för Thomas Wernersson, försäljare på Rimaster, som dock inte verkade allt för upphetsad av händelseutvecklingen. Förmodligen hade han inte larmat tjänstemännens skyddsombud, ens om det funnits något.
-- Den bristen lovar man avhjälpa inom en snar framtid, konstaterar Anita Bergholm, som tycker det är bra att teknikföretaget kommit igång med det systematiska arbetsmiljöarbetet för tjänstemännen.
Att brandövningen krockade med hennes inplanerade besök var en ren tillfällighet. Men det gav upphov till en stunds eftertanke och resonemang om ordning och samordning och vilka villkor som gäller.
-- I mitt uppdrag ingår att informera om hur viktigt det är med skyddsutrusning, som första hjälpen, och planer för utrymning av lokalerna, berättar Bergholm. Det här blev det mest realistiska exemplet i den vägen som jag upplevt.
Anita Bergholm och kollegan Inga-Karin Jönsson-Ristenvik delar på uppdraget att under tio månader, från juni i år till april 2003, besöka 400 östgötska företag. 30 regionala skyddsombud ska hinna med 9 000 arbetsplatser i hela landet.
-- Hittills har vi gjort 55 besök i länet och fått en uppfattning om arbetsmiljön. Den är väldigt varierande, minst sagt.
Företag med mellan 3 och 25 Sif-anslutna tjänstemän, men utan anmält skyddsombud och registrerad skyddskommitté, har valts ut. Företagsledningarna visar stor förståelse för initiativet och är som regel välvilligt inställda.
Märkligt nog verkar det svårare att få de anställda med sig. Ett brandlarm förenat med en utryckning från Sif kanske kan få dem att tända.
-- Det är viktigt att någon tar på sig uppdraget som skyddsombud, understryker Anita Bergholm.
På Rimaster, som i dagsläget har 105 anställda varav 21 tjänstemän, är Sif-aren Björn Stridh kvalitets- och miljöansvarig. Nu väntar skyddsombudsutbildning för hans del.
Det är dags att åtgärda den bristen och det är hög tid för annat också. Stridh och Mikael Holmqvist, vice vd, tittar lite oroligt på klockan. De är ensamma om att känna till att brandlarmet snart ska ljuda.
Signalen utlöser febril aktivitet och en snabb utrymning av alla lokaler. Hela arbetsstyrkan samlas på ett ställe, ja med ett par små undantag. Thomas Wernersson och Mattias Klaar avviker till sin station och kommer ungefär fem minuter senare farande med den lokala brandkåren. Ett rykande aktuellt exempel på effektiv samordning.
Alla är lika imponerade, utom möjligen Björn Stridh. Hela proceduren går så fort att det blivande skyddsombudet inte hinner stoppa utryckningen. Eller vill han kanske bara ge oss en bild av högt tempo, hög temp och att jobbarna brinner för sin uppgift i Rimforsa?
Den normala arbetstakten är något lägre, även om många på Rimaster fått mer att göra efter de neddragningar som genomförts. Av 21 Sif-tjänstemän jobbar mer än hälften mot produktionen.
Anita Bergholm förhör sig om arbetsmiljön och noterar att mycket tycks fungera tillfredsställande. Sif trycker på den sociala harmonin och balansen mellan arbete, fritid och vila.
-- Det är bra att Rimaster är anslutet till företagshälsovård, att de anställda har gemensamma fikastunder, att utvecklingssamtal och månadsmöten förekommer regelbundet.
Hela det omfattande Sif-projektet syftar till att förbättra situationen på 9 000 företag och att man ska må bra på och av arbetet. Anita Bergholm anslår en till en och en halv timma på varje ställe och kan hinna med fyra företag på en dag.
Det blir lite av brandkårsutryckning över agerandet, men efterarbetet är det viktiga. Att bara tuta och köra kan ta en ände med förskräckelse.