Stor markaffär i Rimforsa: "Det ska finnas tomter"

Byggherren Magnus Lidén har köpt ett drygt 60 hektar stort markområde i Rimforsas västra delar. Tanken är att ungefär hälften ska detaljplaneras för bostäder och verksamheter.

Byggherren Magnus Lidén har köpt ett stort markområde i Rimforsas västra delar. Här vill ha utforska möjligheterna för nya bostäder och verksamhetstomter.

Byggherren Magnus Lidén har köpt ett stort markområde i Rimforsas västra delar. Här vill ha utforska möjligheterna för nya bostäder och verksamhetstomter.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2021-05-12 17:15

– Man kan säga att det är en förlängning av Björkliden, förklarar Lidén när vi når honom via telefon.

Det aktuella området sträcker sig från elljusspåret och Björkfors GoIF:s klubbstuga vidare norrut till Ulrikavägen. Här, i närheten av bostadsområdet Björkliden och förskolan med samma namn, har kommunen pekat ut ett relativt stort område som lämpligt för bostäder och verksamheter. I den fördjupade översiktsplanen som antogs år 2019 benämns markområdet som Västra Björkliden.

undefined
Detaljplaneprocessen vid Hallstad utanför Rimforsa pågår. Nu vill Lidén dra igång ytterligare ett projekt.

– Jag köper marken för att bemöta människors vilja att flytta till Rimforsa, att det ska finnas möjlighet till tomter inom de närmaste tio åren. Kommunen har satt upp ett mål om att Rimforsa ska växa och ska vi fortsätta att ha en god vård, omsorg och skola i kommunen, utan att höja skatten, behövs nya skattebetalare som bygger hus, förklarar Lidén och fortsätter:

– Många förstår ju att det behövs inflyttning, men samtidigt vill man inte att idyllen Rimforsa ska byggas sönder. Personligen tycker jag att det är bättre att bygga nytt på en sån här mark, i utkanten av samhället, istället för i de centrala delarna.

Byggherren påpekar att friluftsområdets möjligheter, med tillhörande elljusspår, ska bestå i framtiden.

– Det är viktigt att bevara, konstaterar han.

Lidén vill inte offentliggöra hur mycket han betalar för marken men erkänner att det är en chansning.

– Att ta fram en detaljplan kostar miljonbelopp och i dag vet jag inte hur många bostäder eller verksamheter det finns möjlighet att planlägga. Förhoppningen är att en detaljplan kan vara klar om tre till fem år, säger Lidén.

undefined
Ortens elljusspår går genom den mark som Lidén nu har förvärvat. "Ingen behöver vara orolig över att jag ska röra friluftsområdet", förklarar byggherren.

Säljaren Ragnar Ericsson, skogsbrukare med bas i Tidersrum, kommenterar affären så här:

– Jag bekräftar att det finns ett påskrivet avtal och jag ser Magnus Lidén som lämplig att förvalta fastigheten och ge Rimforsa möjlighet att utvidgas med tomter. Jag har varken kunskapen, möjligheten eller viljan att göra det på egen hand.

– Jag köpte marken för ungefär tio år med syfte att bruka skogen. Samtidigt var jag väl medveten om det speciella läget och att ett växande Rimforsa förr eller senare skulle göra anspråk på marken.

Magnus Lidén får tillträde till marken den 1 juni. Samtidigt fortsätter hans detaljplanering för bostäder vid Hallstad.

– Vi har turen att ha en ort som många vill flytta till, men just nu finns det inga tomter, konstaterar Lidén.

Karta: Markområdet, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!