Vill säkra salt munsbit

Den är vit. Den är salt. Och den är framför allt unik.

Unika. Nu är det aktuellt att ge gurkan en skyddad produktbeteckning.

Unika. Nu är det aktuellt att ge gurkan en skyddad produktbeteckning.

Foto: Mikael Svensson/arkiv

RIMFORSA2017-03-09 18:00

Den vita gurkan från Östergötland är sannolikt ensam i sitt slag.

Den förädlas sedan snart 60 år vid Kinda-Gurka i Kättilstad strax utanför Rimforsa.

Nu är det aktuellt med att skydda dess ursprung, säger Maria Ström, vd vid Kinda-Gurka.

– Det är Jordbruksverket som satsar pengar på att skydda svenska livsmedel.

En projektgrupp har granskat vilka produkter som kan komma i fråga.

Bland löjrom från Kalix, bruna bönor från Öland och skånsk spettekaka återfinns även den vita gurkan högt upp på listan.

– Den har sitt ursprung strax utanför Linköping och det finns uppgifter på att den odlades i slutet av 1800-talet. I dag odlas den uteslutande i växthus.

Målet hos Jordbruksverket är att ansöka om ursprungsskydd för ett 20-tal produkter.

Vägen dit är lång.

– Vi räknar med att skicka in en ansökan runt första maj, säger Maria Ström.

– Sedan tar det cirka två år innan EU kan ta beslut.

Hon ser en skyddsmärkning mot konkurrerande kopior som en fjäder i hatten.

Dels för Östergötland, dels för föreningen Kindamat och så Kinda-Gurka förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om