Den vita gurkan från Östergötland är sannolikt ensam i sitt slag.
Den förädlas sedan snart 60 år vid Kinda-Gurka i Kättilstad strax utanför Rimforsa.
Nu är det aktuellt med att skydda dess ursprung, säger Maria Ström, vd vid Kinda-Gurka.
– Det är Jordbruksverket som satsar pengar på att skydda svenska livsmedel.
En projektgrupp har granskat vilka produkter som kan komma i fråga.
Bland löjrom från Kalix, bruna bönor från Öland och skånsk spettekaka återfinns även den vita gurkan högt upp på listan.
– Den har sitt ursprung strax utanför Linköping och det finns uppgifter på att den odlades i slutet av 1800-talet. I dag odlas den uteslutande i växthus.
Målet hos Jordbruksverket är att ansöka om ursprungsskydd för ett 20-tal produkter.
Vägen dit är lång.
– Vi räknar med att skicka in en ansökan runt första maj, säger Maria Ström.
– Sedan tar det cirka två år innan EU kan ta beslut.
Hon ser en skyddsmärkning mot konkurrerande kopior som en fjäder i hatten.
Dels för Östergötland, dels för föreningen Kindamat och så Kinda-Gurka förstås.