Vandaler var i farten natten mellan onsdag och torsdag. Bilrutor slogs sönder på flera ställen i Rimforsa. Sammanlagt rör det sig om fyra fordon på Alstigen, Björkstigen, Kindlyckevägen och Tjäderstigen.
Skadegörarna besökte även Björkfors GoIF:s klubblokal. Där krossades fyra treglasföns-ter på baksidan av byggnaden. Enligt polisen var gärningsmännen inte inne i lokalen. Det inre glaset i samtliga rutor är helt. Ingenting ska heller ha tagits från bilarna. Det rör sig om ren skadegörelse. Polisen tror att det är samma personer som begått brotten. Några misstänkta finns inte.
-- Det är mycket ovanligt att något sådant händer i Rimforsa. Om någon har sett något är vi mycket tacksamma för tips, säger närpolischefen Lars-Jonney Jonsson.
Även i Norra Vi i Ydre kommun slogs rutorna sönder på en bil natten till i torsdags.
-- Vi uttalar oss bara för nästa år, hur det blir under de tre resterande åren av mandatperioden får vi bedöma längre fram, förklarar kommunalrådet Conny Holmqvist(s).
För några dagar sedan förklarade Åke Andersson, centern, att även hans parti föreslår oförändrad skatt nästa år; däremot flaggade han för att det kan bli en höjning längre fram.
Åtvidabergs kommun har i dag en utdebitering om 20:90 kronor per beskattningsbar hundralapp.
På s-mötet beslöts vidare att kommunen bör pröva att lägga ut några verksamheter på entreprenad.
-- Det bör bli billigare för kommunen att efter anbudsförfarande se till att någon annan utför vissa jobb. Inom vilka områden det här föreslås ske, det vill jag inte gå in närmare på i dag, dock kan jag notera att lokalvården kan vara en verksamhet som vi låter någon annan utföra åt kommunen.
Conny Holmqvist tror inte att det blir svårt att få gehör för förslaget i kommunfullmäktige.
-- Jag tror att även de borgerliga partierna resonerar i samma banor.
Som Corren berättade 25 oktober har kräftbeståndet reducerats mycket kraftigt i den stora sjöns mellersta del, fram till Ulvesund i norr, samt i sydliga områden.
-- Där har kräfttillgången dock inte påverkats söder om Bjuggö-Gummingbo, säger professor Per Bjurulf som utrett den omfattande kräftdöden. (Det finns två öar i Åsunden som heter Bjuggö, här avses den längre norrut liggande större ön.)
Cirka trettio procent av Åsundens kräftproducerande areal har drabbats av utslagningen.
Per Bjurulf menar att den starkt begränsade kräftdöden bäst skulle kunna förklaras med utsläpp av starkt miljögift från det inre av Björkforsviken. Giftet har sedan följt med vattenströmmar längre ut i Åsunden.
Björn Tengelin säger att det är nästan omöjligt att nu klargöra orsaken till att enorma mängder kräftor försvunnit.
-- En tänkbar orsak är dock att insektsgifter hamnat i vattnet, kanske från jordbruket, kanske i samband med skogsplantering. Sådan förgiftning har skett på andra håll. I och med att kräftorna är nära släkt med insekter drabbas de snabbt av de gifter som dödar insekterna.
-- De här medlen är däremot inte dödliga för fiskarna.
-- Den här typen av bekämpningsmedel bryts snabbt ned, därför går det inte så här i efterhand att hitta några rester av det.
Om de som har kräftor i påverkade vatten inte är övertygade om att ett eventuellt giftutsläpp har upphört föreslår Björn Tengelin att de här personerna själva gör en undersökning.
Det kan ske genom att placera ett antal kräftor från vatten i Åsunden, där ingen utslagningen skett, i sump som sänks ned i område i sjön där kräftor dött. Och där ska de finnas i flera månader utan att tillföras föda.
-- Det är nu den tid på året då de här djuren klarar sig länge utan mat, förklarar Björn Tengelin.
-- Genom att göra så kan man se om kräftor alltjämt blir sjuka i de vatten där de försvunnit i stort antal. För att de inte ska attackera varandra bör sumpen vara rätt stor samt ha en del gömslen.
-- Även om ett mindre antal skulle må dåligt betyder inte det att det rör sig om giftpåverkan, bara om en stor mängd dör plötsligt är det fara å färde.
Björn Tengelin berättar att länsstyrelsen satsat pengar som kan användas för att utveckla kräftnäringen i Östergötland.
-- Det är en viktig näring för landsbygden, och det är tragiskt att kräftdöd drabbat delar av Åsunden. Vi på Hushållningssällskapet i Örebro ska hjälpa till; vi arbetar inte inom strikta länsgränser.
Ett möte kommer inom kort att ordnas där olika sakkunniga ska vara med, och självfallet personer i området som är berörda av kräftdöden. Då skall olika aspekter av problemet diskuteras. Vad kan ha orsakat katastrofen? Vad kan göras åt det?
-- Ett problem är att de som tar upp kräftor dokumenterat för lite av vad de gjort. Det gör att det är svårt att veta omfattningen av kräftfisket under olika perioder. Ett råd är att alla börjar dokumentera på ett bra sätt, säger Björn Tengelin.
0120-148 60
0494-120 25
kinda
åtvidaberg