Rinna byalag är en av länets 122 byalag som får byalags-pengar från länsstyrelsen och det 79:e byalaget som Björn Eriksson har besökt inför Östgötatinget 22 mars. Då ska alla östgötska byalag träffas i Mjölby och diskutera saker de brinner för.
-- Vi har jobbat mycket med frågor som berör bygden och byalag. Många bra förändringar är på gång. Men jag vill också träffa folk och höra hur de jobbar med de frågorna och vilka bekymmer de har, säger Björn Eriksson.
Byalaget i Rinna bildades för tio år sedan med huvuduppgiften att sköta Rinnabadet. Genom åren har byalaget tagit på sig även andra uppgifter som att kartlägga gårdar i Rinna, sköta biblioteksfilialen, ta hand om en vandringsleden och ordna guidade turer i naturreservatet runt om Rinna.
-- Skötseln av badplatsen i Rinna har fungerat bra och vårt bad är fint och välbesökt. Vi arrangerar även en del aktiviteter som lockar gäster från hela länet. Kvinnomiddag, som ordnas i Rinna Gårdskrog på den internationella kvinnodagen, är väldigt uppskattad, säger Gudrun Beims, ordförande i Rinna byalag.
Rinna byalag förbereder också vissa arrangemang i samband med Birgittajubileet när pilgrimsresor ska starta från Rinna. Då är det tänkt att Abbetorp, en gård som tillhörde Linköpingsbiskopen Nicolaus Hermanni, känd för sitt nära förhållande till Heliga Birgitta, ska vara en attraktion.
Träskulpturen föreställande biskop Hermanni, gjord av Arne Fälth, som pryder Rinna kyrka, kan vara en annan.
Så fort Birgittajubileet kom på tal visade landshövdingen Björn Eriksson att han inte kom bara för att lyssna.
-- Ni kan erbjuda turister egna, färdiga, spännande arrangemang. Hermanni var en fascinerande person som kämpade för kyrkans frihet och han var nästan heligförklarad. Honom och Abbetorp kan byalaget marknadsföra mycket mer, även när Birgittajubileet är över, säger han.
Det som ungdomar brukar sakna på landet, saknar de också i Rinna. Varken byalaget eller någon annan ordnar några aktiviteter för ungdomar. Detta ser dock ingen som något stort problem. Föräldrarna samarbetar och skjutsar de unga på fester och uteställen. Det är annat som ställer till för många Rinnabor.
-- Det är omöjligt för våra gymnasieelever att ta sig med kommunala färdmedel till och från skolan i Mjölby. Det är ett jobbigt pysslande och skjutsande för många familjer. En busstur på morgon och eftermiddag skulle underlätta livet för åtskilliga Rinnabor, säger Gudrun Beims.
Inte ens den här gången blev landshövdingen utan ett förslag även om han inte hade någon lösning på problemet.
-- Östsam kommer att ta hand allt mer om regionaltrafikfrågor i framtiden. Eva Karlsson, Boxholms kommuns före detta kommunalråd, är ordförande i Östsam och hon förstår säkert problemet. Man ska alltid försöka samarbeta med flera parter runt vissa frågor och söka hjälp från olika håll. Då är det lättare att nå målet, säger han.