Soliga och vårvarma dagar lockar svenskarna att tillbringa tid ute i naturen – men det gäller att vara försiktig om man får lust att göra upp eld eller grilla korv. Bränder sprids lätt i torrt fjolårsgräs på vårkanten, varnar Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

När det är torrt i fjolårsgräset är gräsbrandsrisken stor. Fortsätter det med torr luft och soliga dagar kommer risken att ligga kvar ett tag framöver.

Varnar för storm

SMHI har nu utfärdat risk för gräsbrand i tio län i södra och mellersta Sverige, från Uppsala län i norr till Kronobergs län i söder.

I Norrland ser vädersituationen annorlunda ut. I stora delar av norra Sverige har SMHI under lördagen utfärdat varningar för mycket hårda vindbyar; klass 1-varningar i Jämtland samt Västerbottens och Norrbottens inland, samt klass 2-varningar för storm i södra och norra Lapplandsfjällen.

"Obefintlig sikt"

Vinden kommer att tillta mer och mer nu. Från eftermiddagen blir det hård sydvästlig vind och sedan under natten upp mot storm i Lapplandsfjällen. Det blir riktigt hårt väder, det kommer att vara snöbyar och obefintlig sikt, säger Lovisa Andersson.

Vinden väntas långsamt avta fram emot söndag morgon och förmiddag.