Målet för roddbåten, som byggs till förmån för Cancerfonden, är att göra sin jungfruresa till Malexander 6 juni där det ska ordnas en stor folkfest och dit kommunen också ska förlägga firandet av Sveriges nationaldag.

Men när och varifrån roddbåten ska starta beror helt på hur mycket pengar som samlas in. För varje insamlad krona ros en meter och just nu finns det 42 000 kronor på insamlingskontot, vilket räcker till en start från Ekeby.

Kyrkoherde Lars Cederlöw och diakonissa Heléne Cederlöw hoppas dock på en start från Norrköping eller, varför inte, från Östersjön.

-- Cancer är ingen lokal eller kyrklig angelägenhet och sjukdomen drabbar på ett eller annat sätt många människor överallt. Därför kan hela landet vara med och stödja "Ro för livet", säger Lars Cederlöw, som poängterar att projektet är hela bygdens projekt även om Svenska kyrkan står som huvudman.

Räddningsbåt

Att hela bygden brinner för projektet och båtbygget är inte svårt att märka. Alla är inblandade i någon aktivitet. Kenneth "Kubiken" Gustavsson, ledare för båtbyggandet, har alltid flera medarbetare som jobbar flitigt med Sommaskepp (eller Sommaskep som ortsborna anser att det är den rätta stavningen). Sommaskeppet räknades i äldre tider som Sommens speciella karaktärsbåt och den användes i skiftande sammanhang, bland annat som räddningsbåt.

-- Vi vill att den här båten blir en livräddningsbåt för många cancersjuka och att den drar in så mycket pengar att cancerforskare kan ta ett stort steg framåt i sitt arbetel, säger Heléne Cederlöw.

Båtdopet

Åtskilliga Boxholmsbor besöker Sofielunds snickeri i Boxholm varje dag och ser efter hur det går för båten. Fikabröd och kaffe till båtbyggarna saknas aldrig. Någon fixar alltid det.

Massor av företag från hela länet, även från Linköping, har skänkt vinster. Tusentals lotter har sålts och försäljningen går mot målet, 100 000 sålda lotter.

-- Det låter kanske mycket men folk köper hundratals lotter. En lott kostar bara en krona och pengarna går direkt till Cancerfonden. När folk vet vad pengarna används till vill alla vara med, säger Linda Pettersson.

Hennes föräldrar Eva och Leif Karlsson dog i cancer för några månader sedan, men Linda Pettersson och hennes syster Hanna har både ork och vilja att engagera sig i projektet.

-- Man kan inte bara vara hemma, sörja och göra ingenting. Det är en svår sjukdom och det behövs många som hjälps åt för att vinna kampen för livet, säger Linda Pettersson.

Det kommer att ordnas massor av evenemang i samband med båtfärden samt vid båtens ankomst till Malexander.

Men innan dess, den 2 maj, döps och välsignas båten i Boxholms kyrka. Då ska det spelas och sjungas många båtvisor och flera körer ska delta i arrangemanget.