Bengt Åke Åkerlund: målningar

Galleri Sander, Linköping

Pågår till 12/9

Artikelbild

Harry Andersson: "Hallå?", kolteckning.

Harry Andersson: målningar, teckningar

Galleri Skådebanan, Linköping

Pågår till 16/9

Bilder som stimulerar fantasin och inspirerar till fördjupat seende visas nu på två pågående utställningar. Bengt Åke Åkerlunds målningar på Galleri Sander handlar om landskap, föremål och stämningar. De är uppbyggda med känsligt skiktade och ristade strukturer och fyllda med intensivt, lysande färgklanger i bland annat rött, gulorange och violett. De känsligt bearbetade ytorna känns spännande, omväxlande och estetiskt tilltalande. Bland mina favoriter finns "Röd form".

På Galleri Skådebanan visar Harry Andersson på än mer fritt formade motiv. Sviten med kolteckningar under titeln "Hallå?" är verkligen friskt linjerade och välbalanserade i svärtan. I en av dem kan man skönja en figur som med sina spretande och vindlande linjer till synes är involverad i energiska aktiviteter. I alla händelser inbjuder kolteckningarna till fantasieggande tolkningar.

Så också målningarna, som med sina flödande färgkonstruktioner, bortom abstraktionen också inspirerar till tolkningar av figurer och föremål. Särskilt som två av dessa också tituleras med namn som "Pierre" och "Henry".

Visst kan motiven också kännas lite esoteriskt, kryptiska. Men den personligt formade, färgarkitekturen känns livfull och mycket tilltalande