När Vadstena kommun ska spara 14 miljoner kronor eller motsvarande 33 tjänster inom skola och barnomsorg har föräldrarna till barnen i Rogslösa skola insett att de måste kämpa för att få behålla sin landsbygdsskola.
För ett par veckor sedan var politikerna från barn- och utbildningsnämnden samt bildningschefen Christer Lordh i Rogslösa för att informera om läget.
Än är inget klart om vilka tjänster som ska dras in och om någon skola kommer att läggas ned. Men föräldrar och andra boende på orterna är bekymrade.
- Historiskt sett är det alltid landsbygden som drabbas. Vi känner stor oro, inte bara för skolan utan för hela bygden, säger föräldern Mats Olsson.
På måndagskvällen samlades ett 30-tal personer i ett av skolans klassrum till ett första möte för att prata ihop sig om hur man ska få politikerna att förstå vikten av att behålla skolan i Rogslösa.
Diskussionerna rörde inte enbart skolan utan också hur landsbygden ska förbli levande. Att det behövs föryngring och fler boende i Rogslösa och Borghamn är man eniga om.
- Vi måste även locka hit fler företag men det är svårt om det inte finns någon skola. Kommunen borde också släppa attraktiva tomter. Jag är besviken på kommunen för så fort det ska hända något utanför stan ska det till ideella krafter. Det är väl också upp till den att hitta verksamheter som passar landsbygden, säger Mats Olsson.
De boende har gett sig sjutton på att inte ge sig utan strid. Under måndagen formade de ett antal grupper som ska undersöka olika utvägar. Det handlar om att räkna på lokalkostnader, lägga ut namnlistor, skriva insändare och påverka politiker. Man ska också undersöka alternativ som att flytta förskolan Snödroppen från Borghamn till lokalerna i Rogslösa eller att starta en friskola.
- Helst vill vi ha kvar Snödroppen i Borghamn men vi spånar i alla fall på om vi kan göra något ihop. En friskola är heller inget första alternativ men kanske en sista utväg. Kanske finns det elever från stan som skulle kunna tänka sig att gå här, menar Karin Ceder.
Föräldrarna är överrens om att Rogslösa skola har sådana kvaliteter att den måste få vara kvar.
- Jag har aldrig jobbat på en så bra skola och jag vill ge mina egna barn chansen att få gå här så småningom, säger läraren och föräldern Lina Grundstam.
- Här är alla med alla och eleverna tar hand om varandra på ett bra sätt, säger Helena Karreskog som har barn i Rogslösa skola.