Det säger klimatologen Sverker Hellström vid SMHI i Norrköping efter att ha fått se bilden som Anders Lindqvist i Tjugby, mellan Heda och Rök, skickat in till tidningen.
– Det var den 28 februari när jag skjutsat men hustru till Ödeshög som jag fick se det på tillbakavägen, berättar Anders.
Han tog upp sin mobil och fotograferade den uppstigande solen med en konstig eldpelare i orange färg.
– Bilden tagen från min trädgård i Tjugby Brunnsgård, Heda, Ödeshög. Klockan var tio över sju på morgonen. Det såg ut som om solen skulle brinna upp, säger han.
Nej då, menar Sverker Hellström på SMHI.
– Det är vad vi kallar vertikalpelare. Det är ett halofenomen som kan iakttas när solen står lågt vid solnedgång eller soluppgång.
Vertikalpelare är inte helt ovanliga, "men icke desto mindre kan den ofta vara slående och spektakulär", kan man läsa på SMHI:s informativa webbsida där man även kan lära sig om andra halofenomen som bisolar, Parrys båge, halo kring månen, ljuspelare och cirkumhorisontbåge plus en del andra.
Gemensamt för halo (som på svenska inte uttalas hejlo utan haalo, precis som det stavas) är att de orsakas av olika typer av iskristaller. Och bara om de är välutvecklade genom en långsam tillväxt och har väldefinierade geometriska former.
Vertikalpelaren bildas som en spegling på undersidan av horisontellt liggande, platta iskristaller.
Oftast syns den i samband med solens upp- eller nedgång. Färgen är ofta gul till orange. Och solen behöver inte ens vara över horisonten för att halon ska synas.
Vertikalpelaren syns oftast ovanför solen, men den kan ibland även synas under solen.
Ljuspelaren är en släkting till vertikalpelaren och kan uppträda vid gatubelysning, strålkastare eller starka lampor över till exempel idrottsplatser. Källan är även här SMHI:s hemsida.
Anders Lindqvist är road av att fotografera, särskilt naturen. Och han behöver knappt ens lämna sin trädgård.
– För ett tag sen fotograferade jag en hornuggla i trädgården, säger han.