Det är Göteborgsforskaren och docenten i nordiska språk, Per Holmberg, som publicerat en artikel i den vetenskapliga tidskriften ”Futhark – International Journal of Runic Studies.
Per Holmberg förkastar en 100 år gammal teori om att det inte går att förstå världens längsta runinskrift för att den handlar om en underförstådd muntlig tradition som gått förlorad sedan 800-talet.
Han menar att man kan läsa inskriptionen på samma sätt som man läser och tolkar andra – och betydligt kortare – runtexter.
– Den traditionella tolkningen är väldigt pessimistisk, att skriften bygger på sedan länge bortglömda muntliga historier, säger Per Holmberg.
– Men visst är Rökstenen väldigt speciell. Det är vårt första exempel på en längre skrift. Jag tror att den som skrev texten ville att läsaren skulle stanna upp och tänka på gåtorna och svaren.
Hans forskningsområde kallas socialsemiotik och handlar om hur det skrivna språket fungerar i samhället. Per Holmberg har bland annat forskat om språket i skolan, om skrivpedagogik och hur samtal och text fungerar i olika sociala sammanhang.
Att det finns en magi och mystik i Rökstenens text är helt klart, men han menar att det finns magi och en inneboende kraft i all skriven text. Det ligger i hur det uppfattas i förhållande till den sociala kontext den läses i.
Många tidigare tolkare av Rökstenen har låtit sina egna uppfattningar av vikingatiden styra. Tolkare har till och med menat att vissa rader ska läsas baklänges. Man har tolkat in hjältedåd, kungar och krig, hämnd och offer. En sådan önsketolkning skulle vara den att inskriptionen refererar till den gotiske kungen Thoderik som levde flera hundra år innan stenen restes.
– Det bygger på en liten felläsning och en stor portion nationalistiskt önsketänkande, menar Per Holmberg och säger att skriften talar om händelser på platsen.
Per Holmberg har exempel. Där man tidigare trott att inskriften frågar efter en ”Ingvaldsättling som blev gäldad genom en hustrus offer” menar han att det handlar om natten som "offrar" sig varje gryning för att dagsljuset ska komma tillbaka, ljuset som krävs för att läsa stenens text.
En mer optimistisk tolkning välkomnar också fortsatt forskande, menar han. Gåtorna kan besvaras, runorna kan förstås.
– Jag hoppas att det här öppnat för en fortsatt diskussion om Rökstenens hemlighet, säger Per Holmberg.
Åse Theorell som guidar vid Rökstenen är positiv till att det kommer ny forskning om sevärdheten.
– Forskningen om inskriptionen lever i allra högsta grad. Det har kommit fram en del nytt på sista tiden med professor Bo Ralph som sysslat med textens gåtor och nu det här, säger Åse Theorell som driver guideföretaget Rökstenens besökscentrum och även guidar på Omberg och i Alvastra.
Hon har ännu inte pratat med Per Holmberg men säger att hon uppskattar att han tagit ett helhetsgrepp på textens innehåll. Hon vill själv förhålla sig neutral när det gäller tolkningen av stenens gåtor men säger att svaren säkert har med den tidens tro att göra, med årets och dygnets växlingar, med solen och månens gång.
– Men det är motsägelsefullt. Den som har huggit har inte bara valt att tala i gåtor, utan även lagt in runchiffer, lönnrunor och tecen från två olika runalfabet, säger Åse Theorell.
Hon räknar med att fortsätta redogöra för olika forskningsresultat när hon guidar.
– Vi är vana vid att det kommer nya rön, inte minst efter arkeologiska undersökningar. Det vi sa förra året kanske inte längre gäller, säger hon.
Hon tycker att det skulle vara spännande med fortsatt tvärvetenskaplig forskning, att arkeologer, historiker och språkforskare kan samarbeta.