Sill eller köttbullar, gräddfil eller smör? Traditionerna är lika många som gästerna kring den uppdukade midsommarlunchen. En tradition är dock lika efterlängtad som given – den svenska färskpotatisen! Men vad har den varit med om innan den avnjuts med en klick smör, en bit sill och lite klippt gräslök i glada vänners lag, eller för all del, i ljuset från kylskåpet mitt i sommarnatten?

Resan börjar mellan Skäggetorp och Malmslätt på Tift Södergård. Här arrenderar Bossgård potatis mark för att odla färskpotatis. Bara fem av 170 hektar är vikt för färskpotatis. Totalt plockar man upp åtta miljoner kilo potatis ur marken varje år.

– Att det blir just färskpotatis är för att vi plockar den när den fortfarande växer och blasten är grön. Den har inte hunnit mogna och sätta skal, berättar Per Johansson, tredje generationens potatisbonde.

Artikelbild

| Nyplockad färskpotatis. På sin väg till bordet görs faktiskt ingenting med potatisen.

Tack vare en ovanligt varm maj kunde Bossgård leverera Östgötsk färskpotatis redan till midsommar.

– Vi brukar plocka potatisen efter midsommar. Men det har vuxit på bra. Så här stor färskpotatis har vi inte haft på länge, säger per.

Den stora röda potatisplockarens första steg separerar blasten från knölarna i marken. Sedan plockar den upp potatisarna och skiljer dem från jord och småsten.

Från fältet transporteras potatisen till Kungsbro där färskpotatisen manuellt separeras från sättpotatisar, stenar och blast som slunkit med, för att till sist packas i lådor med 200 kilo potatis.

Artikelbild

| Så här stora färskpotatisar har vi inte haft på länge, berättar Per Johansson som är tredje generationens potatisbonde.

– Vi tar upp beställning på morgonen, plockar under dagen, sorterar och levererar till butik på eftermiddagen. Tanken är att vi bara plockar det som går åt varje dag, förklarar Per.

När potatisbonden själv får välja blir det enkelt.

Artikelbild

| Lite dyrare, men mycket godare med Östgotsk färskpotatis. I alla fall om en ska tro butikschefen Emelie Storm

– Jag gillar att koka den i dill och sedan bara smör och lite salt. Hellre lite överkokt än för hård.

Två lådor, 400 kilo potatis, levereras till Ica nära i Ljungsbro.

Artikelbild

| Butikschefen Emelie Storm knuffar ut en låda med 200 kilo potatis i butiken.

– Vi har så himla fin potatis här i Östergötland, så jag ville verkligen ha den till midsommar. Det blir lite dyrare, men mycket godare, säger butikschefen Emelie Storm.

Men det var en orolig väntan på besked om potatisen verkligen skulle hinna mogna och vara redo till midsommar.

Artikelbild

| Festens värd, Jens Palmgren overvakar potatiskoket. 50 gäster väntar på leverans av Östgötsk färskpotatis.

– Jag har ringt dagligen och tjatat, skrattar Emelie som föredrar sin potatis med gurka från Kinda, gräddfil och gräslök.

– Det värsta som kan hända är ju att stå utan färskpotatis dagen innan midsommar!

Artikelbild

| fem generationer kvinnor. Mormorsmormor Elsie Johansson följs av Kjerstin Hjärtström, vidare till värdinnan Lotta Palmgren, dotterdotterdottern Angelica Wennberg och lilla Elsie Wennberg sluter cirkeln. Alla njuter av potatisen som Maritha Szabo serverar.

Från Ljungsbro följer vi med potatisen till ett traditionellt midsommarfirande hos familjen Palmgren i Ledberg. Faktiskt bara några få kilometer från fältet där resan började. I köket står Jens Palmgren och övervakar potatiskoket.

– Jag äter inte sill utan tar helst en köttbulle, lite gräslök, gräddfil och så nubben. Men goda vänners lag är kanske den viktigaste ingrediensen.

Artikelbild

| Mitt i maten. Färskpotatis, sill, finklippt gräslök, gräddfil med hackade ägg i och en bit saltgurka vid sidan om.

Gott om släkt och vänner ur alla generationer har också samlats, allt enligt kockens önskemål.

Vid bordet sitter inte mindre än fem generationer kvinnor. Mormorsmormor Elsie Johansson följs av Kjerstin Hjärtström, vidare till värdinnan Lotta Palmgren, dotterdotterdottern Angelica Wennberg och lilla Elsie Wennberg sluter cirkeln.

Artikelbild

| fem generationer kvinnor. Mormorsmormor Elsie Johansson följs av Kjerstin Hjärtström, vidare till värdinnan Lotta Palmgren, dotterdotterdottern Angelica Wennberg och lilla Elsie Wennberg sluter cirkeln.

Mormorsmor Kjerstin smakar potatisen med sill, finklippt gräslök och gräddfil med lite hackade ägg i.

– Mm-mm, jättegott!