Det är onekligen frestande att slå till när vårens nyheter hänger och dinglar från butikernas galgar så här års. Men man måste inte köpa nytt för att få en vitamininjektion i garderoben. Det menar Anna Lidström, Årets second hand-profil 2018 och konstnärlig ledare för Re:Textile på Textile Fashion Center i Borås, där hon också är doktorand på Akademin för hållbart mode.

Det finns så mycket potential som bara ligger och skrotar och min drivkraft är att den ska komma till användning. Det handlar om ett förhållningssätt till kläder, att inte avfärda saker på grund av rådande trender. Miljömässigt är det ju hål i huvudet att saker inte används och utnyttjas, säger hon.

Nya ögon

Artikelbild

| Second hand-profilen Anna Lidström uppmanar alla att försöka se potentialen i kläderna som redan finns i garderoben och i second hand-butiken.

I dag konsumerar vi betydligt mer än planeten tål. Bland annat kläder, en produkt som kostar stora miljöresurser i alla steg – från odling och framtagning av textilfiber, till färgning, produktion, distribution och försäljning.

Jag får väldigt mycket frågor från folk och lusten att göra mer är stor. Det behövs mångfald i både lösningar och uttryck. Förr, när man inte hade så mycket pengar, var det sunt förnuft att inte köpa nytt hela tiden. I dag gör vi det bara för att vi kan, för att det är tillgängligt.

Men det finns ofta massor av outnyttjad potential i den egna garderoben, menar Anna Lidström. Det handlar bara om att lära sig se den med nya ögon, att våga blanda, leka och byta ut.

Testa att bära kläderna annorlunda. Om du alltid stoppar ned skjortan i jeansen, knyt den i midjan i stället eller bär en polotröja under. Prova några nya accessoarer, till exempel ett iögonfallande halsband, till dina vanliga kläder. Det piggar upp och innebär en ny krydda i klädseln.
Artikelbild

| Att handla second hand är ett klimatsmartare alternativ till att köpa nytt. Men det är inte bara att traska in i butiken och förvänta sig att hitta det man vill ha. "Man måste tänka tvärtom, utifrån vad som kan dyka upp snarare än vad man vill ha", säger Anna Lidström.

Ny kärlek

Ett annat trick är att avgränsa sig och hänga undan en del av plaggen ur garderoben och testa att hitta på nya kombinationer med det som är kvar. Skifta plagg nästa månad.

Artikelbild

| Avgränsning är ett trick för att blåsa liv i garderoben. Häng undan en del av plaggen och testa att hitta nya kombinationer med det som är kvar.

Kolla om du visst kan ha kjol till den där skon till exempel. Ibland kan det vara så enkelt som att byta färg på strumpbyxorna. Vad kan gå fel liksom? Bättre att ha lite kul med det man har och testa svängrummet.

Det gäller också att utmana sin syn på plaggens funktion. Genom att vända på steken och till exempel bära sommarytterkläder som innekläder på vintern kan man hitta kombinationer som aldrig föresvävat en tidigare. Kanske funkar sommarklänningen även vintertid med tjocka strumpbyxor? Det går till och med att finna ny kärlek till plagg man inte direkt älskar.

Artikelbild

| Anna Lidström är konstnärlig ledare för Re:Textile på Textile Fashion Center i Borås. Hon är också doktorand på Akademin för hållbart mode och utsågs till Årets second hand-profil 2018.

Jag har ett ord jag brukar använda: fulmatcha! Lägg ut kläderna på sängen och blanda och lek loss. Testa att sätta ihop dina värsta plagg med varandra. Kanske finns det något där?

Nytt tänk

Artikelbild

| I second hand-butikerna är kläderna ofta sorterade efter färg.

Att handla second hand är ett klimatsmartare alternativ än att köpa nytt. Och roligare, enligt Anna Lidström. Men det är inte bara att traska in i butiken och förvänta sig att hitta det man vill ha i rätt färg, storlek och passform. Det kanske inte finns över huvud taget.

Att handla second hand är förknippat med både tid och risk. Man måste tänka tvärtom, utifrån vad som kan dyka upp snarare än vad man vill ha.