Stadmissionens kafé, Linköping

24 november

Pelle Sandstrak, Mr Tourette, har utvecklat en egen form av scenkonst. Det är som en syntes, eller konglomerat, av stå-upp-komedi, föredrag, livsfilosofi, teatermonolog och konstnärlig performance. Rejäla doser med spoken word ingår också. Med humor, självdistans och stor publikkontakt berättar han om scener ur sitt liv.

Artikelbild

| Pelle Sandstrak.

Med en flödande verbalitet, känsla för timing och ett otroligt uttrycksfullt kroppsspråk gestaltas människor han mött och situationer han varit med om. Ofta är han mycket roligt träffsäker och drar ner täta publikskratt. Där emellan beskrivs svart allvar och tung ångest. Barn- och ungdomstidens tvångshandlingar och tvångsritualer ger han många åskådliga exempel på.

Genomgående tema är rätten att vara ovanlig, att inte döma de ovanliga, om rätten att vara annorlunda och kreativ. Det är de ovanliga som räddat hans eget liv. Han sjönk som 20-åring så djupt ner på botten att han levde som uteliggare och amfetaminmissbrukare i 1980-talets Oslo.

Kvällen på Stadsmissionens kafé var utsåld. Och publiken var med i alla snabba, dramaturgiska svängar. Möjligen var föreställningen för lång. En och halv timme till paus och fortsatt pådrag efteråt. Det hade nog räckt med första akten för att få full valuta.

Pelle Sandstrak är i dag en fullfjädrad entertainer, författare och föreläsare som alltid verkar dra fulla hus. En av hans böcker ska bli film och han turnerar en stor del av året med sina föreställningar.