Nja, knappast om man ska döma av firandet på Stora Torget i Skänninge. Cirka 60 personer hade samlats i vårsolen för att lyssna till Anna Lena Sörensson, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Sörensson anslog direkt en självkritisk ton över valförlusten i höstas.
- Det var sorg och besvikelse men också en väckarklocka för oss. Vi förlorade eftersom vi inte lyssnade tillräckligt mycket på våra medmänniskor och inte utformade vår politik utifrån deras drömmar och vardag. Vi framstod som alltför nöjda och vi förmådde inte berätta om vår framtidsvision, sa Sörensson.
- Här i Östergötland ser vi hur den nya borgerliga majoriteten håller på att genomföra ett systemskifte med raska steg. Med hjälp av Vrinnevilistan håller moderaterna på att förverkliga ett av sina gamla krav, en utförsäljning av stora delar av lasarettet i Motala.
- Efter valet fanns en berättigad oro hos både medborgare och medarbetare i landstinget att maktskiftet skulle innebära en nedmontering av lasarettet. I samband med detta föreslog några ortopedläkare i Motala att personalen skulle ta över en del av driften. Det stora engagemanget hos medarbetarna och utvecklingsvilja hos lokala företrädare skulle bli räddningen. Detta har den borgerliga majoriteten bejakat i ord, fortsatte Anna Lena Sörensson.
- I själva verket har engagemanget utnyttjats för att driva igenom en upphandling av rent ideologiska skäl. Det är inte orimligt att anta att resultatet av en sådan upphandling blir att stora delar av lasarettet styrs från styrelser i stora multinationella vårdbolag med baser långt utanför Östergötland, avslutade Sörensson.
I Mjölby några timmar senare var uppslutningen större. Cirka 150 personer gick bakom ungdomsmusikkåren i tåget. Bland skyltarna märktes "Maten är lika dyr för en arbetslös"," Tidiga betyg ett otyg" och "Behåll simhallen i kommunal regi".
Talare var LO:s förste avtalssekreterare Erland Olausson som pratade arbetsmarknadspolitik.
Torbjörn Gustavsson, s-märkt krönikör i Corren, talade på förmiddagen i Boxholm.