-- Vi har ännu inte fått några signaler från arbetsgivaren, men vi vet att företagets ledning har informerat sin personal om att 45 anställda, varav 3 tjänstemän, ska sägas upp, säger Tommy Fernemyr, ombudsman på Metall i Mjölby.
Enligt honom är det ett stort bakslag för Skänninge. Företaget är ortens största privata arbetsgivare där numera drygt 100 personer jobbar. Majoriteten av de anställda är kvinnor.
-- Det är klart att folk känner oro. Den här arbetsplatsen har drabbats hårt genom åren. Från 300 anställda har det i flera omgångar skurits till nuvarande 100, säger Tommy Fernemyr.
K A Wiking AB arbetar med att utveckla och producera elektriska förbindningar samt montage. Företaget startades 1958 i Stockholm av Kjell Arnold Wiking och flyttades 1961 till Skänninge. Företaget har utvecklats från att ha varit ett traditionellt kablageföretag till att bli en systemleverantör som hanterar komplex teknisk utrustning. K A Wiking ingår i Parsgruppen sedan april 1997.
År 1998 förlorade företaget en stor del av sin kablagetillverkning i samband med att Ericsson i Norrköping upphörde. I Skänninge blev ett 50-tal av de anställda uppsagda. Samma år överförde K A Wiking dessutom kablagearbeten till ett företag i Estland, vilket innebar att tillverkningen blev lönsam. Därefter har det gått bra för K A Wiking som också fått en ny stor kund, tågtillverkaren Bombardier Transportation från Kalmar och Västerås.
Förra sommaren fick K A Wiking en order från Bombardier värd över 100 miljoner kronor och då anställdes även ett 20-tal personer. Men i år hamnade tågtillverkaren i kris eftersom det blev svårare att sälja tåg. Order-ingången från Bombardier minskade dramatiskt, enligt Ali Karimi, vd för Parsgruppen. Och det är huvudanledningen till de planerade uppsägningarna.
-- Bombardier har varit K A Wikings största kund. Men företaget från Kalmar fick färre beställningar och minskade radikalt tågtillverkningen. Bombardier varslade över 250 anställda om uppsägning förra veckan, säger Ali Karimi till Corren.
Tommy Fernemyr är medveten om att många svenska underleverantörer har samma bekymmer och kan inte klara sig när de förlorar en stor kund. Men det är ingen tröst för de anställda.
-- Varslet berör så många människor. Det är ont om jobb för kvinnor i Skänninge, vilket innebär att man måste pendla till andra orter. Även om man får nytt jobb blir livet betydligt dyrare för många, säger Tommy Fernemyr.
Christer Alfredsson, platschef på K A Wiking, anser också att det är tråkigt både för företaget och de anställda att folk har varslats om uppsägning. Enligt honom fanns det dock ingen annan lösning.
-- Det är en direkt följd av att Bombardier inte beställer våra produkter och att vi har varit tvungna att upphöra med flera projekt. Det är synd eftersom det gick så bra för oss under de senaste tre åren och vi trodde att det skulle rulla på, säger Christer Alfredsson.
Att Bombardier säljer mycket färre tåg beror, enligt Christer Alfredsson, mycket på ett misslyckat beslut som regeringen och Björn Rosengren har fattat.
-- Regeringen ska stimulera järnvägstransport och lokala transportföretag ska kunna få ett investeringsbidrag från 2004. Därför väntar många sådana företag med sina tågbeställningar, vilket har förödande konsekvenser för tågtillverkare och deras underleverantörer.