Vid det första tillfället ska vårdare ha hört en diskussion om prostitution mellan fyra interner varpå han ställt frågan om de talade om den ene internens mamma.
Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen (JO).
Anstalten hade därefter ett samtal med vårdaren där man upplyste honom om vikten av att tänka efter när det gäller ordval till intagna.
Dåligt skämtVårdaren försvarade sig med att uttalandet var menat som ett skämt men att han var "djupt ångerfull" för sitt agerande.
Kriminalvårdsmyndigheten i Linköping och kriminalvårdsinspektören gjorde bedömningen att vårdaren uttryckt sig olämpligt men drog slutsatsen att "med kännedom om kriminalvårdarens kompetens i övrigt ter det sig tämligen osannolikt att han skulle upprepa detta olämpliga beteende".
Någon påföljd från JO blev därmed inte aktuell.
I juni i fjol gjordes en ny anmälan mot vårdaren till Justitieombudsmannen. Denna gång ska han ha visat upp bilder av tidigare intagna samt bilder av sexuell och rasistisk karaktär på sin dator.
Anmäld i marsÄrendet ledde till att Personalansvarsnämnden i mars i år anmälde vårdaren efter skälig misstanke om brott mot tystnadsplikten.
Åklagaren beslutade dock att inte inleda någon förundersökning eftersom man inte kunde anta att någon person på bilderna lidit av detta. Personalansvarsnämndens bedömning är att mannen brustit i att uppträda korrekt och förtroendeingivande.
Ej ringa förseelseSkämtbilder med ovan nämnda inslag strider mot Kriminalvårdens värderingar varför försummelsen inte bedöms som ringa.
Var går gränsen för hur en vårdare får agera gentemot de intagna?
- Det här tyckte vi var klart över gränsen. Den anställde ska behandla intagna med aktning för deras människovärde.
Hur många erinringar/varningar kan man få utan att mista sitt jobb?
- Det finns ingen sådan angivelse. Det måste finnas en saklig grund för uppsägning, en bedömning som bygger på den anställdes fortsatta lämplighet.
I det här fallet har det inte varit aktuellt att avsluta hans anställning.