Den 11 april förra året råkade personal på anstalten höra en konversation mellan två fångar på anstalten. Av konversationen framgick att någonting hade gömts under ett handfat inne på en toalett i anstaltens verkstadsdel.
Personalen gjorde en visitation på toaletten och hittade ett kuvert som visade sig innehålla ett vitt pulver. En kriminalvårdsinspektör beslutade i detta läge att vidta en i högsta grad tveksam åtgärd. Han lät byta ut det vita pulvret mot bakpulver och sedan placerades kuvertet åter under handfatet. Tanken var givetvis att personalen skulle kunna avslöja vilka fångar som var inblandade i den misstänkta narkotikahanteringen. Senare genomfördes en visitation vid arbetsdagens slut av samtliga intagna som befann sig i verkstadslokalen.
Fyra dagar efter det inträffade valde en fånge på anstalten att göra en JO-anmälan. Kriminalvården har fått möjlighet att yttra sig över anmälan och har då anfört att det råder nolltolerans mot narkotika på häkten och fängelser och att det finns en strategi för att motarbeta narkotikamissbruk. Enligt Kriminalvården ingår det dock inte i de normala rutinerna att byta ut misstänkt narkotika mot bakpulver då det är en polisiär uppgift att utreda brott.
Justitieombudsmannen är i ett färskt beslut synnerligen kritisk mot Kriminalvårdens agerande och skriver: "Jag ser mycket allvarligt på att Kriminalvården i detta fall tagit på sig polisens uppgift att utreda ett brott som hör under allmänt åtal." Att byta ut misstänkt narkotika mot bakpulver innebär en bevisprovokation. Detta är en form av spanings- och utredningsmetod som anses vara juridiskt svårbedömd och enligt Riksåklagarens riktlinjer är det därför endast en åklagare som i egenskap av förundersökningsledare får fatta beslut om bevisprovokationer. Kriminalvårdsinspektören som fattade beslutet förtjänar enligt JO "allvarlig kritik" för sitt agerande. JO förutsätter dock att det inte kommer att upprepas eftersom anstaltens chef sett till att kriminalvårdsinspektören nu är införstådd med det allvarliga i agerandet.
JO kritiserar även anstalten för att någon polisanmälan om fyndet av det vita pulvret aldrig gjordes. En analys visade senare att det aktuella pulvret innehöll en läkemedelssubstans som inte är narkotikaklassad, men det kunde anstalten knappast veta när fyndet gjordes. Enligt JO bör en polisanmälan alltid göras när det hittas misstänkt narkotika på en anstalt.