Birger jarls – en hall för alla

Den 22 augusti öppnas portarna till Birger jarls hall. "Vi vill att det här ska bli en träffpunkt för alla Skänningebor", säger Magnus Norrbom, kultur och fritidsstrateg.

Klubb. – Vi hoppas också att vårt arbete kan leda till att föreningar startar, säger Joseph Max.

Klubb. – Vi hoppas också att vårt arbete kan leda till att föreningar startar, säger Joseph Max.

Foto: Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE2015-08-05 09:25

Porten till Skänninges första idrottshall lyser röd mot den svarta asfalten och den grå fasaden. Runt omkring den stora byggnaden är området grönt. Genom de stora glasrutorna skymtar man fiket. Där inne sitter Magnus Norrbom, kultur och fritidsstrateg och planerar inför invigningen tillsammans med Joseph Max och Marina Stenberg, båda två fritidsledare i Skänninge. Inne i entrén till idrottshallen doftar det nytt. Planeringen är att den nya idrottshallen ska drivas på ett helt nytt sätt.

600 000 kronor har kommunen bidragit med till projektet. Det är fritidsledarna i Skänninge som fått uppdraget att tillsammans med kultur och fritidsnämnden arbeta fram ett nytt sätt att driva en idrottshall.

– Fritidledarna har en god kontakt med ungdomarna och även med de vuxna här på orten, säger Magnus Norrbom.

Han är tydlig med att hallen ska vara till för alla. Oavsett ålder.

– Eftersom det inte funnits någon riktig fullstor idrottshall tidigare i Skänninge, och heller inte någon direkt inomhusidrott behöver vi göra något mer,förklarar han.

Projektet ska under ett och ett halvt år bygga upp en verksamhet för att skapa ett hus fullt av aktiviteter. Man ska exempelvis inte behöva vara medlem i en klubb eller i en förening för att delta eller boka hallen.

– Vi hoppas att hallen ska skapa en större chans för spontanidrott, säger Joseph Max.

Magnus Norrbom berättat att verksamheten traditionellt i idrottshallar är uppbyggd utifrån skolans behov. Det har inneburit att många hallar står tomma många timmar. Även de som är daglediga ska kunna komma hit när hallen är ledig för att utöva idrott, säger han.

– Vi behöver bli mer flexibla och ge en större möjlighet åt kommuninvånarna. En hall som ska nyttjas året runt, och när som helst, säger han.

Fritidsledarnas uppgift blir att skapa ett programutbud, se till att det finns personal till fiket och till de servicefunktioner som krävs.

– Vill man hyra hallen gör man det här, eller hos oss på fritidsgården, säger Marina Stenberg.

Vad hoppas ni att projektet ska leda till?

– Framförallt att hallen ska användas flitigt och att fler ska röra på sig mer, säger Magnus Norrbom.

Vi lämnar fiket och går in i den stora hallen. På golvet finns markeringar för bland annat innebandy, badminton och basket. På ena sidan finns en klättervägg.

Hallen är byggd för att många olika sporter ska kunna utövas. Den stora hallen är anpassad för att kunna ha nationella tävlingar. Den går också att dela av för mindre arrangemang. På övervåningen finns ett grupprum med speglar för exempelvis dans, och ett annat rum att ha teorilektioner i.

Invigningen kommer att pågå i två dagar, den 22 och den 23 augusti. Programmet är fullspäckat båda dagarna.

– Det här är Skänningebornas hall och vi hoppas att så många som möjligt kommer till invigningen, säger Magnus Norrbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om