Det var den 8 maj som allting hände.
Lennart Lövgren höll på att greja i trädgården när han fick ett samtal från en person som förklarade att han var intresserad av bilen och att han var beredd att lägga ett bud.
Något senare dök en man och en kvinna upp hemma hos Lennart och förklarade att de kom för att hämta bilen och att de betalat en handpenning på 6 000 kronor.
På eftermiddagen knackade ett ungt par från Uppsala på och förklarade samma sak, att de hade skickat över ett förskott på 16 000 kronor och de skulle ta med sig bilen hem.
– De hade åkt tåg hela vägen till Linköping. Jag tyckte synd om dom, men förklarade att jag inte lagt ut annonsen och att de hade blivit lurade, säger Lövgren som genast tog kontakt med polisen och gjorde en anmälan.
I annonsen fanns en bild på Lennarts bil.
Här fanns också hans personnummer, namn och adress.
– Den som fixade allt detta måste ha gjort en grundlig koll av mig. Jag blir 76 senare i år och de tänkte väl att jag var ett lättlurat byte, säger han och berättar att annonsen nu tagits bort.
Bilen, en Suzuki Swift, har Lennart ägt i drygt ett år och dess värde uppgår till cirka 50 000 kronor.
– Den som påstod sig vara säljare begärde runt 25 000. Det var väl därför så många visade intresse för den, funderar han och fortsätter:
– Jag har absolut inga planer på att sälja den.
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, beklagar hela historien.
– Vi försöker granska de flesta annonser som läggs in, men flödet är stort. Det handlar om mellan 500 000 och 600 000 som hela tiden är aktuella. Så fort vi får vetskap om att någon inte är korrekt tar vi bort den, säger han och förklarar att de ligger ett stort ansvar hos köparen inför en förestående affär, inte minst bilar.
– Kolla att personen som ska sälja bilen verkligen äger fordonet. Och lägg aldrig någon handpenning. Betala istället hela summan öga mot öga med säljaren.
Bäcker menar att det är sällsynt med bedrägerier på Blocket.
– I förhållande till antalet affärer som genomförs är de lätträknade, men tyvärr händer det att enstaka bluffannonser slinker igenom.
Erik Terneborn, polisens presstalesperson, uppger att polisen har relativt goda möjligheter att klara upp de bedrägerier som sker på säljsajter
– Görs det en penningtransaktion via swish kan vi spåra säljaren. Det blir svårare om betalningen görs kontant, säger han.
Personerna som lagt handpenning på Lennart Lövgrens bil har små chanser att få tillbaka sina pengar, tror Thomas Bäcker.
– Vi har ingen juridisk skyldighet att ersätta dem och så fungerar heller inte vårt system. Vi är inte delaktiga i affären på det viset utan tillhandahåller en plattform där folk kan annonsera. Som en dagstidning, ungefär. Däremot uppmanar vi folk att vidta de säkerhetsåtgärder som går att göra. Det finns information om detta på vår hemsida som vi rekommenderar både köpare och säljare att ta del av.
Erik Terneborn uppmanar folk att göra en polisanmälan så fort de drabbats av ett bedrägeri.
– Då har vi chansen att snabbt komma igång med en utredning vilket ökar våra möjligheter att vara framgångsrika, säger han och kommer med ett tips:
– Som köpare ska man inte vara alltför godtrogen. Se till att betala först när det fysiska mötet med säljaren äger rum.