De finns gott om jordbruk i kommunen – så det gäller att sticka ut och hitta sin egen nisch. Makarna Magdalena och Olof Hermelin har valt att satsa på grönsaker, av alla dess sorter.
– Vi vill kunna erbjuda en blandad grönsakskorg. Många kunder vill kunna gå runt och titta bland landen och det får de gärna göra, säger Olof när han kryssar bland spetskål och broccoli.
Skörden kommer att hamna på olika platser. Ombergs turisthotell, lokala mataffärer och i den egna gårdshandeln, förstås.
– Vi säljer även tomater från Vara och lite annat från andra lokala producenter, berättar Magdalena.
Nytt för i år att man har blivit KRAV-certifierade. Att kunna erbjuda ekologiskt är viktigt, inte minst för mindre aktörer.
– Det gäller att lyssna på vad kunderna efterfrågar och anpassa sig efter det. Just nu är det mycket ekologiskt, säger Olof.
Många av de som rensar ogräs, skördar och sår på fälten är nyanlända – genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuds de här ett första jobb på den svenska arbetsmarknaden.
– Det behövs inte så mycket förkunskaper för att kunna arbeta här och under sommarmånaderna behöver vi mycket arbetskraft. Alla har ett ansvar att bidra till integrationen om man kan, säger Magdalena.