Runt om på Östgötaslätten åker de ut för att hjälpa till med ogräsbekämpning. De flesta gårdarna ligger omkring Skänninge. Just denna dag är Fadumo Bile och Samuel Haile på Hassla Sadelmakaregårds havrefält. Som tur är regnar det inte, men på skorna fastnar ändå stora lerklumpar.
– Jag tycker så mycket om att vara ute, så det här var ett bra tillfälle. Det här är ett jätteviktigt jobb, det vi gör är maten som vi ska äta sedan. Det är jättespännande att jobba och vi lär oss nya saker, säger Fadumo Bile.
Hon kom till Sverige från Somalia för sex år sedan och har precis gått ut gymnasiet, den naturvetenskapliga linjen på Berzeliusskolan i Linköping. Hon fick kontakt med Bilda gårdshuset genom att hennes föräldrar går utbildningar där.
Samuel Haile tog jobbet för att det kan ge bra kontakter för framtiden och så är det bra för hans ekonomi. Han kom till Sverige 2013 från Eritrea. Sedan dess har han försökt ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
– Språket är svårt, för jag har inte så mycket utbildning. Jag har bara utbildning för att sköta en röjsåg. Jag fick göra praktik i sju månader efter den utbildningen. Sedan hittade jag inte något jobb. Jag kom till Linköping för sju månader sedan. Jag hoppas att det finns större chanser att få jobb här, säger Samuel Haile.
Projektet Gröna sommarjobb startades av Bilda Gårdshuset, som har sitt kontor i Linköping, för fem år sedan. Målgruppen för deras verksamhet är utrikes födda som har kort eller ingen skolbakgrund.
– Gröna sommarjobb är en del av vår arbetsmarknadsorienteringen. Vi har byggt upp ett nätverk med lantbrukare i framför allt Skänningeområdet som också ser den större samhällsnyttan. De vill anlita vår arbetskraft för att man ser att det är viktigt för individen som får en chans att komma in i arbetslivet i Sverige, säger Miriam Zwörner, projektledare för Gröna sommarjobb.
Det är viktigt för Gårdshuset att de har ett attraktivt erbjudande till lantbrukaren. För det är ett riktigt och nödvändigt jobb de utför.
Gårdshuset i samarbete med Robert Emanuelsson på Haddorps gård står för all administration. Så det enda lantbrukarna behöver göra är att ringa Miriam Zwörner, säga hur många de behöver och när så kommer de ut till gårdarna.
Peter Borring är en av lantbrukarna som även han får besök denna dag.
– I år har vi fått det oangenäma problemet att ha fått upp flyghavre där jag inte sett det förut. Jag hittade det i går kväll på fältet de ska gå. Så då hoppades jag att de skulle komma i början på veckan för nu är det lite strid på kniven här att vi får bort det innan det fröar, säger han.
Borring började använda sig av Gröna sommarjobb förra året. Även nästa år planerar han att ha dem ute på sina fält då han har tre år kvar på sitt antagande som eko-odlare och måste hantera den ogräsbekämpning som kommer med detta.
I år har Bilda kunnat ha 30 personer anställda som jobbar på lantbruken. Det är extra många då corona har gjort att resurser frigjorts från den vanliga utbildningen. De har även anställt tre teamledare som ansvarar för ledarskapet i gruppen och plockar ogräs.
– De som jobbar här vill bidra till sin egen försörjning och till det land de har kommit till. Det tycker jag är jättestarkt. Och de är beredda att jobba hårt. Det här är inget jobb för veklingar, det är ett tufft fysiskt arbete som kräver uthållighet, säger Miriam Zwörner.