Hon och kompisen Helena Homle från Stockholm pluggar till civilingenjör inom väg och vatten vid Lunds tekniska högskola. När infrastrukturföretaget Infratek utlyste en tävling bland landets studenter om hur svensk infrastruktur, i form av elnät och tågtrafik, ska bli bättre bestämde de sig för att delta. Nu är de i final.
– Vi råkade hitta en annons på internet om tävlingen och vi höll just på med en kurs om järnväg så det passade bra, tyckte vi, berättar Elina.
– I samma veva bjöd ett företag i Lund in till en studentkväll med en föreläsare som är expert på spårtrafik i Schweiz. Så fick vi idén till vårt tävlingsbidrag.
Elina har även egen erfarenhet av järnvägsunderhåll när hon sommarjobbade på Trafikverket i Linköping.
Hennes och Helenas bidrag handlar alltså om skillnader och likheter mellan hur svenska och schweiziska järnvägar underhålls. De menar bland annat att Schweiz har en mer planerad och kontinuerlig strategi om hur järnvägarna ska skötas.
Dessutom tillämpas "takttrafik", tidtabellerna är hårt strukturerade med fasta minuttal, symmetri i tabellen och fasta bytestider varje gång. Det leder till att "kollektivtrafiken blir enklare för resenärer samtidigt som det skapar större möjligheter för omledning vid arbeten eller akuta händelser", skriver de i sitt bidrag. De menar att Sverige kan lära mycket av den schweziska modellen.
I fredags redogjorde de för sitt förslag för en finaljury.