I lördags var Annica Petersson ute och gick utmed Skenaån med sin man och stanken var vidrig, rapporterar hon.
- I dag är det bättre för det blåser lite, men det stinker även i dag. Det kommer i pustar, säger hon och pekar på fiskliken som flyter i dammen vid Järntorget.
En sorglig synVi träffar Annica Petersson på måndag förmiddag. De döda fiskkropparna med sina vita magar sticker upp här och var ur det grumliga vattnet.
- Varför tar de inte upp den döda fisken? Det är inte riktigt och rätt att fisken ligger kvar, tycker Annica Petersson, född och uppvuxen i Skänninge och hemflyttad igen efter tjugo år.
Hon tycker att det är sorgligt att se dammen så igenväxt och att änderna har flytt.
Plötslig dödDet var för en vecka sedan som ett tips från allmänheten om döda fiskar i Skenaån ledde till att kommunekologen Gunnar Myrhede och biolog Ingrid Bergengren ryckte ut till ån. De samlade in döda fiskar och tog vattenprov. Fiskarna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
SVA har i ett preliminärt svar bekräftat att fisken har dött en plötslig död orsakad av kvävning, det vill säga syrebrist. Därför skickade Gunnar Myrhede i fredags iväg vattenproverna för analys för att se om vattnet innehållit syretärande ämnen som kväve och fosfor.
Han vill inte spekulera i vad som har hänt i Skenån innan analyssvaren kommit men tror att det blir svårt att få exakt svar.
Växtligheten ofarligHan blir förvånad när han får höra om lukten.
- Vi får åka ut och titta igen. Blir det olägenhet med lukt får vi väl tänka om, för tanken var att naturens kretslopp skulle ta hand om de döda fiskarna. Att ån är igenväxt är mest en utseendemässig fråga och en sak för tekniska kontoret, säger han.
Växtligheten i ån är inget ekologiskt problem, tvärtom är det bara bra med växter i ån om det inte är alger, förklarar Gunnar Myrhede.
- Att änderna är borta är inte konstigt, de flyttar på sig när maten är slut, säger han.