Som till exempel 1806, när en exotisk och spännande elefant skulle visas upp i staden men uppvisandet drog ut på tiden och ägaren ville dessutom ha betalt av åskådarna.
Dyrt och fel på alla vis, tyckte Skänningeborna som samlats vid rådhuset där elefanten av någon anledning befann sig, och de krävde gratis föreställningar, de kastade sten på rådhusfönstren och träffade borgmästaren i huvudet. Han flydde men kallade in 20 militärer dagen därpå för att hålla befolkningen lugn och landshövdingen skickade en lagman för att hålla förhör. Men då hotade befolkningen att bränna ner staden, så det blev ingen rättegång.
Detta elefantupplopp tänker Torbjörn Andersson i Skänninge kulturförening berätta mer om på guidningar i staden i sommar. Han har dessutom ännu ett upplopp att berätta om.
– Det var en officer i Vistena som hade besök av sin bror, och de skulle in till stan för att köpa sprit, berättar Torbjörn Andersson. På vägen mötte de en tunnbindare som officeren var skyldig pengar. Tunnbindaren krävde sina pengar men officeren klippte till honom i stället.
– Då blev Skänningeborna så arga att de tågade iväg och slog ihjäl officeren.
Det finns gott om spännande historier om Skänninge, om örtagården, om Adolf Fredrik Lindblad (som ju får en alldeles egen dag 16 juni) men också om kvarnbyarna Mjölby och Öjebro, kyrkor i hela trakten; om Mjölbys films- och biohistoria och om Alva Widerström som knypplade drottningens brudslöja.
– Vi har 59 guidningar i år, plus naturguidningarna, och det är rekordmånga, säger Ing-Marie Karlsson som är turistsamordnare. Nästan alla har nya teman och inslag.
Man kan ju tänka sig att en historisk tur som beskriver Skänninges kyrkor och kloster inte innehåller en massa nyheter, men då har man fel. Nya gamla kyrkor har dykt upp de senaste åren, senast i oktober 2017 då det visade sig att den gamla Vårfrukyrkan hade en föregångare, en 1100-talskyrka, och att det under den kyrkan sannolikt fanns ytterligare en föregångare, en träkyrka från 1000-talet.
– Dessutom hade vi en allhelgonakyrka från 1000-talet, säger Ing-Marie Karlsson och kanske en kyrka vid St Olofs kloster och en vid St Ingrids kloster, och så var det St Martins kyrka...Våra gamla historieböcker och broschyrer stämmer inte längre. Vi måste lära om och skriva om, och det är jätteroligt.