Eftermiddagen var ägnad åt energi på gården Kölbäck i Skänninge. Föredrag av jordbruksministern och Kenneth Werlibng, vd på Agroetanol stod på agendan.
Kvällens största snackis verkade ändå den pågående etanoltävlingen bli. Uppåt 40 lag har fått bestämma gröda, gödsel och skötsel av en ruta på fältet utanför Kölbäck. Till hösten ska det skördas och vinnaren blir den som får ut mest av sin ruta.
Även jordbruksministerna har fått en egen ruta. Ruta 25 pryds mycket riktigt av jordbruksministerns namn och en bild som har många år på nacken.
Eskil Erlandsson tycker att det ser fint ut än så länge.
- Men det är ju svårt att säga. Det handlar om hur mycket regn det blir också, säger han och tittar upp mot en klarblå himmel.
Att investera i energi är en del av framtiden för jordbruket i Sverige, menar Eskil Erlandsson.
- Det är jätteroligt att veta att det satsas så mycket på det i den här delen av landet, säger han och nämner Agroetanols satsningar i Norrköping.
- Vi måste fasa ut de fossila bränslena. I det här landet har vi jättemöjligheter med så mycket areal per person.
Sverige har sedan tidigare gått ut med att man ska arbeta för att avskaffa tullen på etanol. Etanol från andra länder måste kunna konkurrera med den svenskproducerade på lika villkor, enligt den svenska regeringen.
Hur kommer det att gå för den inhemska etanolproduktionen?
- Tullarna ska avskaffas på lång sikt. Tullar har man under en uppbyggnadsfas. Självklart vill man behålla tullar för att det ökar lönsamheten. Men på sikt måste det ske på marknadens villkor, säger Eskil Erlandsson.
Kritiker brukar här inflika att etanol från Brasilien är lika dåligt, om inte sämre, än fossila bränslen bland annat på grund av transportkostnaderna.
- Vi måste driva genom gemensamma regelverk om transporter. Just nu sitter man och förhandlar om detta i WTO, säger Eskil Erlandsson.