Facklig oro för säkerheten

Dödsmisshandeln på häktet i Huddinge har skakat om kriminalvården i Sverige. Oron för att något liknande skulle kunna hända finns även bland personalen på Skänninge.

Skänninge kriminalvårdsanstalt

Skänninge kriminalvårdsanstalt

Foto: Mia Karlsvärd

Skänninge2011-10-11 16:40

Maria Pettersson jobbar på ett av behandlings- husen och är platsombud lokalt för Saco. Hon berättar att Skänningeanstalten inte har så högt säkerhetsklassade interner.

- Men det är klart att oron finns, säger Maria.

Efter en omorganisation i våras arbetar färre i direkt kontakt med internerna på Skänninge kriminalvårdsanstalt.

Mer ansvar

Fler jobbar på säkerhetsenheten i stället för som tidigare i bostadshusen. Man kallar det att effektivisera. Ingen personal har blivit uppsagd.

Har omorganisationen påverkat säkerheten på anstalten?

- Ju mer en vårdare eller personal kan vistas med de intagna desto större säkerhet. Givetvis blir den mindre med färre personal, säger Micael Klerestig, ordförande för klubb 17 i Statstjänstemannaförbundet.

Har omorganisationen medfört förbättringar?

- Nej, Vi som är kvar i husen har fått mer ansvar och mer att göra på färre personal, säger Maria Pettersson. Målet var att växa från D-enhet till nuvarande C-enhet. Det arbetet är inte färdigt än utan utvärderas kontinuerligt.

Mänskliga faktorn glömd

Tommy Johansson, ordförande för sektion 559 Seko på Skänninge kriminalvårdanstalt, säger att facken och ledningen på Skänningeanstalten var överens om att man borde gå tillbaka till samma antal vårdare som innan omorganisationen gjordes.

Men att chefer på högre nivå sa nej.

- Man har glömt bort den mänskliga faktorn, säger han. Förut hade vi mer tid att se om någon av internerna mådde dåligt. Nu är det mer in och ut. För att arbetsmiljön ska bli bättre bör vi återgå till samma antal personal som innan omorganisationen. På så sätt ökar också säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om