Fångar och vårdare lika missnöjda

För några veckor sen strejkade fångarna på Skänningeanstalten. Missnöjet hade pyrt ända sen förra våren då antalet vårdare blev färre. Idag finns kritiken kvar både bland fångar och personal.

Foto:

SKÄNNINGE2012-03-19 06:30

Droppen blev en kollektiv bestraffning söndagen 12 februari i år. Då stängdes lilla bollhallen, en förmån internerna haft. Dagen därpå gick de inte till sina arbeten i snickeriverkstaden.

Redan i april förra året ändrades schemat för vårdarna vilket fick följden att fångarna skulle låsas in i sina celler klockan 19 istället för 20. De släpptes ut en timme tidigare på morgonen så regelverket följdes. Men det ledde till missnöje.

Lägg därtill att det enklaste ärende, som att till exempel få ett syskons telefonnummer godkänt av anstalten, tog orimligt lång tid.

25-30 har slutat

Det finns flera ärenden - av olika slag - under det senaste året där Justitieombudsmannen riktat kritik mot anstalten för just långsam handläggning.

Alltihop sammantaget gjorde att några interner på en avdelning började maska när det var dags för inlåsning och det fick kriminalvårdsinspektören att ta till den kollektiva bestraffningen att stänga bollhallen.

Kollektiv bestraffning ska inte förekomma, men det här handlar minst lika mycket om personalens frustration. Björn Eriksson är huvudskyddsombud på anstalten och han gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket strax före jul. Han var orolig över arbetsmiljön. Personal slutade och sjukskrivningarna sköt i höjden.

Anstalten har 161,5 tjänster och sen april har 25-30 personer slutat. Två blev så desperata att det sade upp sig utan att ha något annat jobb.

Arbetsmiljöverket kom på besök i början av februari. De såg allvarligt på situationen, men eftersom anstaltsledningen lovade nya arbetssätt och nytt schema valde myndigheten att vänta och låta ärendet vila.

Schemat ej godkänt

Men det nya schemat blidkar inte på långa vägar huvudskyddsombudet Björn Eriksson.

- Det är inte ett dugg bättre än det gamla. Som det ser ut idag har inte sjukfrånvaron blivit mindre och personalen fortsätter att sluta. Jag tror att kriminalvårdschefen är överoptimistisk som tror att allt löser sig bara det nya schemat sätter sig, säger han.

Inne på anstalten finns tre olika fackföreningar. Seko, Saco och Statstjänstemannaförbundet. Ingen av dessa tre har godkänt det nya schemat, arbetsgivaren har istället använt sin rätt att bestämma.

Men alla är inte lika kritiska. Micael Klerestig som är ombud för Statstjänstemannaförbundet med 55 medlemmar på anstalten vill vänta och se.

- Det nya schemat börjar gälla 26 mars. Jag vill nog inte prata så mycket om det här nu, man måste ge det en chans, säger han.

Läs mer i måndagens Corren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om