Fångarna hade spritfest

En massiv polisstyrka grep natten mot söndag fyra våldsamma fångar på Skänningeanstalten. Upploppet började när internerna vägrade genomföra alkoholtest. Att smuggla in sprit är lätt, enligt kriminalvårdsinspektör Torbjörn Hjertström. Han menar att de fyra fångarna borde ha varit på en annan typ av anstalt.

Nio polispatruller samt ambulans kallades till Skänninge-anstalten i natt för att stävja upploppet. Fyra personer greps efter bråk på Skänningeanstalten natten till söndagen. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Nio polispatruller samt ambulans kallades till Skänninge-anstalten i natt för att stävja upploppet. Fyra personer greps efter bråk på Skänningeanstalten natten till söndagen. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Foto:

SKÄNNINGE2003-01-07 05:39

Det var vid midnatt som upploppet bröt ut. Ett par timmar tidigare hade en fångvårdare upptäckt en olovlig korridorsfest på en av anstaltens tre avdelningar, uppger Torbjörn Hjertström, kriminalvårdsinspektör.

I korridoren fanns ett tiotal personer. De två fångvårdarna kallade in tre lediga kollegor. Tillsammans försökte de avstyra festen. De krävde att internerna skulle blåsa ett alkoholtest. Två vägrade. Stämningen blev mycket hätsk. Glåpord och bråk låg i luften. Vårdarna gick därifrån och tillkallade polis.

Öppen anstalt
Ett femtontal kravallutrustade poliser anlände och grep de fyra män som ansågs vara mest delaktiga i festen och bråket. De fyra fördes till arresten i Linköping. En av dem har anmälts för våldsamt motstånd.

De andra fångarna på festen höll sig lugna och gick in i sina rum efter polisinsatsen. Kriminalinspektör Torbjörn Hjertström lägger skulden för incidenten på de fyra gripna. Två av dem var enligt ett utblåsningstest ordentligt berusade.

- Det var uppenbart de som bråkade och gjorde motstånd, säger han. Det var fel killar på fel plats. De borde inte vara på öppna anstalter när de inte kan ta det ansvar som den friheten innebär. Risken fanns att de kunde ha dragit med sig fler.

Trängsel orsakade placering
Skänningeanstalten är en öppen anstalt. Där rör sig fångarna tämligen fritt i egna rum, korridorer och allrum. De tillåts ta emot besök. Att rymma därifrån är tämligen enkelt, enligt Torbjörn Hjertström.

Att dricka alkohol är förbjudet, men förekommer. Besökare kan lätt smuggla in sprit, narkotika eller vapen. Fångvårdarna går igenom besökarnas väskor, men gör ingen närmare visitation.

- I Sverige har vi satsat på en human vård. Placeras man på en öppen anstalt anses man kunna ta ansvar för att ta sitt straff.

De fyra interna har dömts till straff på öppen anstalt. Men Torbjörn Hjertström menar att de placerats på fel typ av öppen anstalt.

- Skänninge har inte den typ av åtgärdsprogram som är lämpligast för de här internerna. Men eftersom det är så trångt på anstalter i landet får vi nöja oss med de ställen där det finns plats.

Två upplopp på kort tid
De fyra är mellan 23 och 40 år gamla. De är dömda till omkring årslånga straff för bland annat misshandel. Nu kommer de omplaceras till en sluten anstalt. Därtill kan de komma att släppas ett par veckor senare som straff.

Torbjörn Hjertström beskriver upploppet som mycket ovanlig. Stök och bråk inträffar ibland, men då klaras det upp utan hjälp av polisen.

Upploppet är det andra på kort tid i Östergötland. I slutet av september barrikaderade sig fem unga fångar och slog sönder en avdelning på Norrköpingsanstalten.

- När vi bestämde oss för att begära stöd från polisen hade vi insatsen i Norrköping i minnet. Det här kunde utvecklat sig riktigt illaEnligt Torbjörn Hjertström antalet fångar dömda för vålds- och narkotikabrott på Skänningeanstalten ökat de senaste tio åren.

- Det är fel att säga att det bara satt ekobrottslingar här förut, men visst har det blivit fler fångar som är dömda för grövre brott.

Fotnot: Corren har sökt nå förtroenderådet, internernas intresseorganisation, utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om